"După părerea mea, da, România are nevoie", a spus Croitoru, întrebat despre necesitatea unui nou acord cu FMI.

"În România, programul cu FMI a funcţionat. România are nevoie de un nou program cu FMI, dar aceasta nu înseamnă noi bani de la Fond", a arătat Lucian Croitoru, într-un seminar financiar-bancar, la Mamaia.

Scrisoarea de intenţie a României urmează să intre în discuţia board-ului Fondului Monetar Internaţional pe 25 iunie, iar în iulie vor avea loc discuţii pentru a fi stabilită data vizitei în România pentru o nouă înţelegere, potrivit unei declaraţii făcută pe 6 iunie de ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

"Dup─â ce scrisoarea va intra ├«n boardul FMI, ├«n data de 25 iunie, ├«i vom contacta ├«n iulie pentru a avea discu┼úii ┼či a stabili data vizitei ├«n Rom├ónia pentru o nou─â ├«n┼úelegere", ar─âta Chi┼úoiu, care a spus c─â este optimist ┼či ├«ncrez─âtor c─â actualul acord se va ├«ncheia cu bine.

Comisia European─â a recomandat Rom├óniei s─â duc─â la bun sf├ór┼čit programul de asisten┼ú─â financiar─â FMI-UE, care a asigurat continuarea procesului de consolidare fiscal─â, precum ┼či ameliorarea gestiunii ┼či controlului finan┼úelor publice.

Rom├ónia a semnat, ├«n 2009, un ├«mprumut stand-by de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE ┼či Banca Mondial─â.

Din acest aranjament cu FMI, Rom├ónia a tras ┼čapte dintre cele opt tran┼če prev─âzute, ├«n sum─â de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). ├Än ceea ce prive┼čte cea de-a 8-a tran┼č─â, aceasta a fost considerat─â, la solicitarea autorit─â┼úilor rom├óne, ca fiind de tip preventiv ┼či, ├«n contextul evolu┼úiilor macroeconomice favorabile, nu a fost tras─â.

Citește și

loading...