In acelasi timp, lipsa de informare duce si la situatii in care, din cauza simptomelor asemanatoare, alte tipuri de probleme sunt confundate cu bolile venerice si nu mai primesc tratament corespunzator.

1. Fii atenta la simptome
E normal sa iti pui intrebari atunci cand apare o schimbare la corpul tau, si cu atat mai mult in zona genitala. Insa nu toate inflamatiile si simptomele cutanate sunt cauzate de BTS. De multe ori, apar mici semne pe piele, iritatii sau inflamatii fie dupa ras sau epilat, fie din cauza problemelor cu cosurile, fie chiar si in urma foliculilor blocati si sau a porilor infundati. Spre deosebire de aceste tipuri de inflamatii – destul de frecvente si care nu te pun in pericol –, inflamatiile provocate de bolile venerice variaza ca aspect si, uneori, sunt nedureroase si greu de depistat. Oricum ar fi insa, daca observi ceva suspect, nu ezita sa consulti un medic.

2. Nu te jena in fata ginecologului
Mergi fara grija la un control – oricat de oribile ti se par simptomele tale, medicul nu se va speria (nu exista nimic sa nu fi vazut inainte) si nici nu iti va face „morala" si nu te va judeca pentru ca ai o viata sexuala, indiferent cat de tumultoasa.

3. Intreaba deschis despre teste
Nu trebuie sa presupui ca vei fi testata in timpul controlului ginecologic anual. Testele pentru boli venerice nu sunt incluse automat in acest control. Cere sa fii testata inainte de a face sex cu un partener nou sau daca tu crezi ca ceva e in neregula. In multe situatii, aceste teste sunt gratuite, dar poti intreba si acest lucru.

4. Examineaza-ti periodic zona genitala
S-ar putea sa nu-ti placa ideea, dar poate deveni rapid o rutina lunara. Nu iti trebuie decat cateva minute, o oglinda mica si o lanterna. Pozitioneaza cat mai bine oglinda si examineaza-ti clitorisul, labiile si vaginul cu ajutorul lanternei. Este important sa stii daca totul e normal acolo sau daca a aparut ceva care sa te ingrijoreze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și