Cartea „Planul lui Bogdan″ are 61 de pagini, plus coperţile, cu hârtie de supercalitate, cu poze color. Fără nicio urmă de ironie, recunosc că aspectul e impecabil. Să vedem, mai îndeaproape, conţinutul.

„Maramureşul nostru iubit nu arată doar ca în pozele de vacanţă″. (pag 3). Adevărat, dar toate pozele din carte sunt atent alese. Totul e mirific pe-aici pe la noi, dar mai departe de pagina 3, ni se spune că „...judeţul nostru a pierdut startul, rămâne mereu în urmă şi, inevitabil, la urmă″. (pag 6)

Candidatul Ionel Bogdan visează că Maramureşul ar putea ajunge printre primele 7 judeţe ale României. (pag 10). Bun. Primele 7 la ce categorie?
Visează o identitate turistică cum are Toscana, o identitate culturală ca a Bretaniei franceze, un turism ecumenic ca-n Grecia (pag 13). Pentru asta, ar fi trebuit deja să înceapă demersuri importante de la Centru, adică de la Capitală, acolo unde prietenii lui politici sunt la putere.

Ce va face:
- Centre logistice şi parcuri industriale în oraşele mari. (pag 27). Care sunt oraşele mari ?
- Va moderniza calea ferată Satu Mare-Baia Mare – Cluj. (pag 33). Bine că măcar traseul Sighet -Bucureşti nu mai trebuie refăcut. E perfect aşa cum e. Bine că nu s-a gândit la el. De ce să dea CJ bani şi pentru Maramureşul Istoric?...

Ionel Bogdan îşi propune:
„Crearea a peste 1000 de locuri de muncă de peste 1000 de euro în zona serviciilor″. (pag 34)

Mai bine să las cititorii să comenteze visul celui care stabileşte salariile în servicii pe întinsul Maramureşului, cu de la sine putere.

„Crearea unor trasee turistice dedicate vizitării unor obiective cu o puternică moştenire culturală şi istorică″. (pag 34) Pentru aceasta, propun ca deplasarea turiştilor la obiectivele cultural istorice să se facă noaptea. Aşa nu se vor vedea gunoaiele de pe marginea drumului.

Realizarea drumului expres Baia Mare-Satu Mare-Petea-autostrada M3 Budapesta. (pag 37)

La realizarea unui drum normal, de cale ferată, de la Sighet la Cluj, sau de la Sighet la Bucureşti, sau de la Sighet la Satu Mare, visează cineva de prin – să zicem – Baia Mare? Ştiu că modernizarea căii ferate nu intră în caietul de sarcini al CJMM, dar nişte promisiuni, ca să vedem şi noi, cei de prin partea Maramureşului Voievodal, că se doreşte, că există bunăvoinţă, ne-am fi putut alege şi noi. Măcar să putem visa la mai bine...

Iar se face podul peste Tisa (pag 37). Să se facă, să-l vedem şi noi!

Se vede foarte clar că în PNL, ce zice şeful, zic toţi ceilalţi. La pagina 40, scrie, sus, sus de tot: „Din cauza PSD-ului, reprezentarea României, când vine vorba de fonduri şi investiţii, este nulă″. Şi tot aşa: din cauza PSD-ului, din cauza PSD-ului, etc, etc.

Păi din „decembre″ şi până la apariţia acestui articol, PNL ar fi putut să-şi arate putirinţa pe plan european!

Ce se va mai face: şosea de centură pentru Sighetu Marmaţiei (pag 44), şi multe alte drumuri, trecute frumos, pe hârtie velină, la pagina 46.

Ionel Bogdan susţine, printre altele, „amenajarea zonei turistice şi de agrement Runcu [...]″ (pag 50).

Ce să zic, va fi frumos... dacă baraj nu e, măcar agrement să fie.

Atenţie mare: Domnul Ionel Bogdan promite „deschiderea Parcului industrial-logistic Sighetu Marmaţiei, pentru dezvoltarea oraşului [...]″.

Nu ne spune nimic despre ce va face dacă parcul va rămâne doar un proiect pe hârtie. Oare ar avea curajul să-şi dea demisia, aşa cum promite un candidat sighetean în cazul că va fi ales şi nu va duce la bun sfârşit ceea ce şi-a propus ?...

În ceea ce priveşte educaţia, ni se promite, printre altele, „susţinerea învăţământului dual (pag 58) şi „dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic (pag 59).

Ca să lămurim problema, pe https://cariera.odu-romania.ro/angajarea-la-odu/ce-este-invatamantul-in-sistemul-dual/, scrie aşa: „Învățământul dual permite elevilor înscriși la o școală profesională de stat să își formeze cunoștințele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale″.

Uneori promisiunile se bazează şi pe neatenţia cititorului. Uneori.

La pagina 60, se promite finalizarea barajului de la Runcu. În aşteptarea evenimentului, consemnez şi eu promisiunea lui Ionel Bogdan.

Sigur, PSD-ul e de vină! Înţelesesem asta încă de la pagina 40. Ideea e reluată la pag. 63.

Îl ţineţi minte pe Florin Piersic interpretând rolul unui şcolar care, la orice întrebare, răspundea , invariabil, cu lecţia despre creşterea castravetelui?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet