Iar noiembrie nu se lasă mai prejos. În România, valul de aer tropical blocat în estul continentului provoacă în continuare anomalii termice. În aşteptarea iernii, avem temperaturi de sfârşit de august şi oameni care încă fac plajă şi chiar baie în mare.

Pe litoral a fost astăzi ca la început de sezon estival. Cu soare blând, apă calmă şi 24 de grade Celsius în aer, a fost vremea perfectă pentru o baie târzie în mare.

Apa mării este ca-n luna iunie: are 16 grade celsius, aşa că mulţi turişti au încercat-o astăzi în Mamaia.

Şi în Eforie Nord şi Sud, turiştii şi localnicii au făcut astăzi plimbări lungi pe plajă. Unde au avut parte de o întâlnire neaşteptată. Pe nisip şi pe apă, sunt zeci de lebede, care se bucură de soare.

O imagine pe cât de idilică, pe atât de alarmantă - pentru că păsările ar fi trebuit să fie deja în zbor spre ţările mai calde. Din cauza schimbărilor climatice, au renunţat să mai migreze, iar iarna le va prinde tot în zona litoralului românesc.

E doar unul din efectele temperaturilor anormale din această toamnă. Spre exemmplu, ieri am trăit cea mai călduroasă zi de 6 noiembrie din istorie, în mai multe localităţi din sud-estul ţării.

Au fost până la 27 grade la Călăraşi şi 26 de grade în Capitală.

Toată Europa e marcată zilele acestea de o anomalie termică. În timp ce în est, valul de aer tropical care este blocat până săptămâna viitoare aduce temperaturi de august, în centrul continentului sunt valori şi cu 20 grade mai scăzute decât la noi şi ninge abundent.

În România, în ultimii ani, se simt tot mai puternic efectele schimbărilor climatice. Înaintea iernii, în locul frigului şi ninsorilor, mai ales la munte, avem temperaturi şi cu 12 grade mai ridicate decât e normal pentru această perioadă.

Valurile de aer tropical care ajung din nordul Africii la noi duc încet la deşertificarea regiunilor din sud-estul ţării.

Luna noiembrie, Brumar aşa cum este numită popular, continuă cu vreme ca de vară. Vor fi până la 24 de grade Celsius în sudul ţării, în acest weekend.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și