”Cu acest prilej, la ceas aniversar, Consiliul Județean Maramureș propune acordarea titlului de CETĂŢEAN DE ONOARE al Județului Maramureș, maestrului Dumitru Fărcaș, pentru întreaga viaţă pusă în slujba culturii şi a artei muzicale maramureșene, pentru toată munca și străduința depuse în în cinstea folclorului românesc. Dumitru Fărcaș este cel care a făcut din taragot, regele instrumentelor tradiționale. Maestrul a făcut parte din componența Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, încă din anul 1959, cunoscut la acea vreme sub numele de ”Ansamblul Maramureșului”. A fost membru fondator și a luat parte la primul spectacol al acestei instituții emblematice de cultură a Județului Maramureș. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor, iar începând cu anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Muzicieni din Elveția „SUISSA”.

Maestrul Dumitru Fărcaș a fost răsplătit cu diplome de onoare ale Institutului – Smithsonian Washington DC, în anii 1976 și 1999. După absolvirea Academiei clujene a învățat singur taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Marțisorul” a Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, cu care a obținut numeroase premii naționale și internationale. Maestrului Dumitru Farcas i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. De menționat faptul că, celebrul generic al Tezaurului Folcloric, emisiunea etalon a Televiziunii naționale, este semnat și interpretat de Dumitru Fărcaș. Răsplata ce se cuvine pentru faptele de excepţie ale acestor personalități eminente ale județului nostru este întotdeauna prea mică în raport cu însemnătatea lor. Se cuvine, deci, să le arătam expresia recunoştinţei noastre, conferindu-le un titlu care să le aducă cinste și apreciere din partea maramureșenilor”, a arătat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, în expunerea sa de motive.

Consilierii județeni au avut doar cuvinte de apreciere la adresa lui Dumitru Fărcaș

Odată prezentat proiectul de hotărâre, consilierii județeni s-au înscris pe rând la cuvânt, fiecare dorind să-și arate admirația și aprecierea față de maestrul Dumitru Fărcaș. Imediat după prezentarea făcută de președinte a vorbit inițiatorul proiectului, Anton Rohian, care a subliniat faptul că, multe personalități ale acestui județ au devenit o emblemă la nivel județean, național și internațional, iar unul dintre aceștia este groșanul Dumitru Fărcaș. ”Prin ce a făcut, prin ce a produs, prin studenții care au făcut parte din ”Mărțișor”, la Cluj, Dumitru Fărcaș merită tot onorul pe care îl arătăm acum, fiind unul dintre cei care a marcat istoria acestei țări și a județului Maramureș, în special”, a declarat consilierul județean, Anton Rohian.

Și consilierul județean Teodor Ardelean a subliniat faptul că, pentru aleșii județeni este o bucurie să poată susține și să voteze acest proiect de hotărâre care dovedește aprecierea pe care instituția Consiliului Județean i-o arată lui Dumitru Fărcaș. ”Lumea merge înainte, dar sunt unii oameni care merg mai repede decât lumea, iar unul dintre aceștia este maestrul Dumitru Fărcaș. Mulți români din străinătate îl au pe Dumitru Fărcaș în primele poziții ale preferințelor muzicale, iar maestrul ne onorează peste tot în lumea întreagă, fiind un patriot excepțional și un patriot de țară”, a declarat Teodor Ardelean.

Consilierul județean Gheorghe Mihai Bârlea și-a amintit de aniversarea celor 60 de ani împliniți de Dumitru Fărcaș, eveniment care a fost cinstit la Cluj Napoca, cu 20 de ani în urmă și unde, printre invitați s-a aflat și întreaga elită academică din Cluj. ”Marele artist Dumitru Fărcaș este o mare personalitate culturală dar și academică, iar deși patriotismul său izvorăște din Groși, în interpretările sale este generos cu toate zonele Maramureșului”.

La cuvânt s-au înscris, pe rând, consilierul județean Gyongyike Bondi, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, consilierii Ioan Sas și Gheorghe Marian, fiecare exprimând, în câteva cuvinte, bucuria de a vota un astfel de proiect de hotărâre și admirația pe care o au față de Dumitru Fărcaș.

”Acum votăm proiectul de hotărâre, urmând ca, ulterior, să organizăm și festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare, în cadrul Zilelor Maramureșului, la un moment pe care îl vom stabili de comun acord și cu maestrul Dumitru Fărcaș”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. Proiectul a fost votat în unanimitate de toți aleșii prezenți la ședința ordinară a Consiliului Județean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și