Mihai a luat un credit de 5.000 de euro pe o perioadă de cinci ani. Încă nu a reuşit să îl restituie integral, însă e convins că nu va mai apela la o bancă vreodată. Deşi spune că i s-au prezentat riscurile, pe parcurs situaţia s-a destabilizat.

Cazul lui Mihai pare unul fericit în comparaţie cu ale altor români. Deşi era obligaţia băncilor să prezinte clienţilor o simulare cu evoluţia ratei, varianta dobânzii şi comisioanele percepute în caz de întârzieri, sute de români se luptă în instanţă cu instituţiile de creditare din cauza clauzelor abuzive din contracte.

Băncile sunt astfel obligate să facă dovada că au furnizat toate informaţiile legate de credite. Astfel, românii păgubiţi vor avea o şansă în plus să scurteze procesul şi chiar să îl câştige.

Reprezentanţii băncilor spun că cei care vor credite sunt de fiecare dată informaţi, însă de multe ori nu înţeleg exact riscurile.

Anul trecut, peste 7.600 de români au reclamat băncile la Protecţia Consumatorilor din cauză că în contracte nu erau trecute toate comisioanele şi dobânzile sau pentru că unele taxe sau penalităţi erau calculate greşit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și