Alături de părintele patriarh Daniel și de toți ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va sluji Sanctitatea Sa, patriarhul ecumenic Bartolomeu I, invitat special cu ocazia acestui mare eveniment. Acesta a ajuns la București încă de vineri seara.

O delegație din Grecia va aduce Cinstita Mână a Sfântului Andrei – ocrotitorul României. De asemenea, pentru slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului vor fi aduse la București și moaștele Sfintei Ecaterina.

# Mai mulți maramureșeni vor fi prezenți la eveniment

La invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al eparhiei, vor sluji în sobor de ierarhi la slujba de sfințire a Catedralei Naționale și la Sfânta Liturghie.

“La nivel național, Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect care încununează un vis de peste 100 de ani al marilor noștri înaintași. Inclusiv Mihai Eminescu vorbea despre un simbol al Catedralei noastre naționale. {i Regele Carol I a dorit să construiască și să ctitorească personal această Catedrală, dar n-a mai avut timp. Marcăm Centenarul Marii Uniri prin Sfințirea acestui Altar. Altarul și biserica au cultivat simțul și conștiința unității de credință și de neam. De aceea, sfințirea acestui simbol acum, la nivel național, este pecetluirea acestui vis de veacuri pe care nimeni nu-l va mai putea desface. Numai dezunirea noastră”, a declarat PS Iustin, la ultima slujbă duminicală desfășurată la Catedrala din Baia Mare.

La eveniment vor fi prezenți enoriași din parohiile țării, inclusiv din Maramureș, care se vor deplasa în București cu autocarele. Cei mai mulți vor urmări slujba în curtea Catedralei, doar 2.500 urmând să intre în interiorul Catedralei Neamului, pe baza unei invitații.

În perioada 26-30 noiembrie se vor desfășura „Zilele sfințirii catedralei”, care vor include un program liturgic și unul cultural, printre invitați aflându-se și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare.

# Catedrala a costat peste 100 de miloane de euro

Construirea Catedralei Mânturii Neamului a început în decembrie 2010, iar pentru ridicarea ei s-au cheltuit mai bine de 100 de milioane de euro.

„Până în prezent, pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro (cu tot cu TVA). Din acești bani, aproximativ 25% provin din donații, restul sumei reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale, în baza prevederilor unor acte normative”, precizează reprezentanții Patriarhiei Romane.

Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporție de 95%, în ceea ce privește stadiul “la roșu”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet