Proiectul de lege al MAI pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice conține următoarele prevederi: „închisoare de la 3 luni la 2 ani” pentru „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect” sau pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote”, respectiv „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor” .

Mai mult, inițiativa MAI cuprinde și pedeapsa cu „închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” pentru persoana care „împiedică prin orice mijloace” organele de ordine în „legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculuui sau conducerea unei persoane la sediul poliției”.

Opoziția politică, în speță, PNL reacționează vehement și solicită inițiatorilor să reanalizeze textul cu „maximă atenție”, pentru că în proiect se propun „cu prea mare ușurință luni și ani de închisoare”, astfel încât numeroase abuzuri se pot genera în societate.

„Nu poţi trece în text între 3 luni şi 2 ani de închisoare pentru muzica dată tare şi nici nu poţi cere luni de închisoare pentru adresarea de cuvinte jignitoare unui organ de urmărire penală sau ordine publică. (…) Autoritatea legii nu va fi întărită prin astfel de excese. Solicităm MAI să efectueze corecţiile necesare. Orice prevedere care aduce aminte de Miliţia comunistă trebuie evitată. Noi sprijinim aplicarea legii, dar trebuie să evităm orice exces’‘, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan.

De altfel, USR, prin parlamentarii Florina Presadă şi Adrian Prisne, a cerut astăzi eliminarea prevederilor anti-proteste din Statutul poliţistului, fiind nemulţumiţi de propunerile de modificare a acestei legi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și