Schimbul de replici dintre cele două tabere a început vineri dimineaţa în parlament, unde opoziţia comunistă i-a felicitat pe cetăţeni cu "eliberarea", în timp ce deputaţii liberali au condamnat atacul fostei URSS asupra actualului teritoriu al Republicii Moldova, care, potrivit acestora, a adus doar sărăcie, deportări şi rusificare.

Două manifestaţii de comemorare a zilei de 28 iunie au avut loc în centrul Chişinăului. Prima a fost organizată de Partidul Liberal, ai cărui membri au depus flori la piatra comemorativă instalată în Piaţa Marii Adunării Naţionale şi au inaugurat o expoziţie de tablouri dedicate victimelor deportărilor.

Un alt marş de doliu a fost organizat de Consiliul Unirii. Câteva sute de membri au mărşăluit în centrul Chişinăului, scandând lozinci pro-unioniste şi împotriva Federaţiei Ruse. Manifestanţii consideră această dată o zi neagră în calendar, care a avut consecinţe extrem de negative asupra acestui teritoriu, precum deportările, foametea şi colectivizarea forţată. În faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei, participanţii au ţinut un moment de reculegere, au cântat cântece patriotice, iar mai apoi au dat citire unei rezoluţii intitulate "Rezoluţia din 28 iunie 2013". Printre cele 11 puncte ale documentului se regăseşte şi cererea către autorităţi de a obţine retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor Armatei a 14-a din Transnistria, declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova.


În timpul acţiunii, câţiva manifestanţi au dat foc unor portrete ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului în Transnistria, care a făcut mai multe declaraţii controversate în privinţa Republicii Moldova. De asemenea, un sobor de preoţi a sfinţit locul unde la 9 mai Rogozin a susţinut un discurs la Chişinău.


În cadrul unei acţiuni organizate de comunişti la Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică, ziua de 28 iunie a fost declarat drept zi de eliberare de sub ocupaţia română, iar vorbitorii au elogiat dezvoltarea Republicii Moldova în timpul perioadei sovietice.

Actualul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv două regiuni de la nord şi sud care în prezent sunt părţi componente ale Ucrainei, au fost anexate de către fosta URSS la 28 iunie 1940, în urma unei înţelegeri secrete din cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov.

La 24 iunie 2010, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care deţinea la acea vreme funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, a decretat 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constituţională a anulat însă decretul, după ce acesta a fost contestat de opoziţia comunistă.


Preluare: AGERPRES / (editor: Alic Mîrza)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și