La baza militară din Kandahar, camarazii militarilor căzuţi au ţinut sâmbătă noapte un moment de reculegere în amintirea eroilor şi au coborât drapelul în bernă. Imagini de la cermonie au apărut pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării.

"În Afganistan, drapelul tricolor a fost coborât în bernă

În Baza Aeriană Kandahar, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecția Forței “Călugăreni” au coborât drapelul tricolor în bernă și au ținut un moment de reculegere", a scris MApN pe pagina de Facebook.Militarii români de la forţele speciale participau la o misiune de antrenament cu polţiştii afgani într-o bază din apropierea Kandaharului, precizează comunicatul MApN. La un moment dat, persoane "purtând uniforma forţelor de securitate afgane" au început să tragă asupra lor, iar militarii au ripostat.

Schimbul de focuri a durat mai bine de 3 minute, iar atacatorii au fost omorâţi. Trei militari români care au suferit răni au fost evacuaţi după încetarea focului. Doi dintre ei însă, plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu, nu au rezistat rănilor suferite şi au murit. Al treilea se află în continuare internat la spital şi este în stare stabilă.

COMUNICAT MApN

Comandantul detaşamentului românesc de forţe pentru operaţii speciale din Afganistan a transmis, în această dimineaţă, primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morţii a doi militari români şi rănirea altuia în Afganistan.

Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregatire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.

Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania şi se află în stare stabilă.

Investigaţia continuă, împreună cu reprezentanţi ai forţelor aliate.

La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creşterea gradului de securitate al militarilor noştri în cadrul misiunilor comune de instruire şi repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuţi la datorie.

***
Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Conducerea ministerului îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate şi se informează în permanență despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și