Trebuie spus şi că numărul accidentelor a fost mai mare în 2015, fiind înregistrate cu 12 mai multe fapte decât în 2014. Ca urmare a acestor accidente, spune şeful Biroului Poliţiei Rutiere Maramureş, Dorin Gherman, şi-au pierdut viaţa 17 persoane, cu 11 mai multe decât în 2014. Au fost rănite 23 de persoane.

„Abaterile pietonilor continuă şi în 2016 să fie între principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave. Nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni atrage întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorii auto au respectat prevederile legale. Traversarea neregulamentară e un risc care, dacă se produce, pietonul poartă toată vina. Un lucru important de reţinut e că la colţ de stradă pietonul nu are prioritate, decât în situaţia în care acel colţ este semnalizat corespunzător”, a menţionat Dorin Gherman.

Potrivit legilor în vigoare, pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers. Apoi, pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și