Astfel, de la începutul lui 2015, Filiala Nord-Vest a Autorităţii Electorale Permanente a sancţionat cu avertisment scris un număr de 12 primării din judeţul Maramureş pentru nerespectarea prevederilor Legii 35 din 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67 din 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale 215 din 2001, respectiv a Legii 393 din 2004 privind statutul Aleşilor Locali.

Primăriile din judeţul Maramureş care au fost sancţionate de către Autoritatea Electorală Permanentă sunt Coroieni, Vima Mică, Cupşeni, Poienile Izei, Onceşti, Vişeu de Jos, Moisei, Borşa, Fărcaşa, Băiţa de sub Codru, Bicaz şi Băseşti. Toate aceste primării au fost sancţionate cu avertisment, cu excepţia primăriei Onceşti care a primit două avertismente.

S-a verificat actualizarea listelor

„Acţiunile de instruire, îndrumare şi control electoral desfăşurate de filialele AEP au ca principale obiective verificarea modului de întocmire, păstrare şi actualizare a listelor electorale, verificarea autorizării de către primar, prin dispoziţie, a persoanelor care efectuează operaţiuni în listele electorale permanente şi în Registrul electoral, verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Primarul localităţii Poienile Izei, Vasile Dunka a declarat că cel mai probabil avertismentul a venit ca urmare a faptului că unele dintre persoanele decedate nu au fost scoase în timp util de pe listele electorale. „Nu ştiu pentru ce am primit avertisment, probabil pentru neevidenţierea pe liste a celor care au decedat. Asta e problema, cred. Numai dacă nu am scos de pe liste în timp util persoanele decedate”, a declarat Dunka Vasile.

Primarul din Coroieni, Gavrilă Ropan a ţinut să sublinieze că Primăria Coroieni nu a primit niciun fel de sancţiune de la AEP: „Eu nu am primit nimic. Am sunat secretarul şi mi-a spus că nu avem nimic oficial. Doar dacă nu a veni acum”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și