În Maramureș a doua zi de Paşte continuă şirul tradiţiilor şi obiceiurilor care s-au transmis din bătrâni şi sunt păstrate cu sfinţenie. La fel ca și în alte zone zone ale ţării există obiceiul ca a doua zi de Paşti, tinerii să stropească fetele, iar acestea la rândul lor să le dea băieţilor de băut şi să le ofere ouă roșii, căci se crede că nici unei fete nu-i va merge bine dacă nu este udată, scrie popascultural.ro.

Udatul fetelor

În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul ”umblatului cu udatul”. "A doua zi de Paşti, băieţii şi bărbaţii merg la ”stropit” la fete şi femei, pentru a nu se ”ofili”. De fapt, e un obicei agrar şi care a fost împrumutat de la alte popoare. Chiar dacă nu e un obicei autohton, ”stropitul” se mai păstrează încă în judeţul Maramureş, chiar și la orașe. Preluat de la catolici, obiceiul şi-a făcut loc încet şi în casele maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le ”stropească” cu parfum pe feţele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. Apoi udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, iar băieţilor lise oferă ouă roşii. Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol pozitiv", scrie popascultural.ro.

Udătoriul din Şurdeşti

În Şurdeşti, în ``Udatoriu`` este un obicei agrar, pastrat cu sfintenie din stramosi, care se desfasoara, in fiecare an, a 2-a zi de Pasti in satul Surdesti. "Aici, satenii, in frunte cu feciorii satului il sarbatoresc pe cel mai harnic om din sat, adica cel care a iesit primul la arat in anul respectiv, cu conditia sa fie casatorit. Obiceiul are drept scop asigurarea fertilitatii campului, iar atingerea acestui tel se realizeaza prin udarea sarbatoritului la rau, cand intreaga suflare adunata striga : ``sa traiasca``. Apoi se merge la casa udatoriului, unde acesta a ascuns un ban pe care craii alesi trebuie sa-l gaseasca pentru a fi scutiti de plata intregii oranduieli. La final se lasa cu joc, muzica, spectacol si multa voie buna, dar fara a se face abateri de la restrictiile perioadei, cunoscute in tot satul: feciorii nu au voie sa joace cu neveste si nici barbatii insurati cu fete. In caz de nerespectare a acestor reguli, cel vinovat este sanctionat, aplicandu-i-se lovituri cu maiul in talpa. a doua zi de Paşti se păstrează obiceiul "Udătoriului"", descrie momentul turistinfo.ro.

Ou roşu pentru vestea cea bună

"O foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Pasti, copiii(pana la varsta de 9 ani) merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor "Sarbatori fericite!". La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului", scrie desarbatori.ro.

Roşu în obraji ca oul...

O altă tradiţie e... "În Duminica Învierii, dis de dimineaţă, se pune într-un ibric, apă rece, un ou roşu, un ban de argint şi se spală cu această apă pe faţă pentru a fi roşii în obraji ca oul şi pentru a avea belşug restul anului. Toată lumea trebuie să poarte haine noi", scrie favorittv.ro.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și