Din primele informaţii, turiştii s-ar fi rătăcit în zona vârfului Stog din Munţii Maramureşului (cota de peste 1600 m), în apropierea graniţei cu Ucraina. Primul turist polonez care a solicitat ajutor a fost recuperat de către un echipaj al Poliţiei de frontieră, sâmbătă seara.

Duminică, 18 octombrie a.c., la ora 01.30, prin apelul 112, se solicită sprijinul jandarmilor maramureşeni pentru căutarea cetăţeanului polonez rătăcit. Despărţindu-se de tovarăşul de drumeţie, alegând o altă cale de a coborî de pe munte, datorită ceţii dense s-a pierdut. La ora 08.30, s-au format echipe mixte de căutare formate din jandarmi montani, lucrători din cadrul ISU Maramureş– Vişeu de Sus, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai Salvamont, au demarat operaţiunile specifice în zona indicată.

Acţiunea s-a desfăşurat în teren accidentat, condiţii meteorologice nefavorabile (temperaturi scăzute). S-au întâmpinat greutăţi privind menţinerea legăturii telefonice, deoarece sunt şi zone fără acoperire cu semnal al operatorilor de telefonie mobilă sau semnal radio.

Datorită reliefului şi a ariei largi de căutare, la ora 11.20 este solicitat sprijinul unui elicopter SMURD de la Tg. Mureş, care survolează zona până la ora 15.20.

La orele amiezii, se suplimentează efectivele jandarmeriei montane, iar echipele de căutare se reorganizează în mai multe echipe mixte şi continuă căutările în zonă. După mai bine de zece ore de căutare, la orele 18.00, se întrerup căutările, urmând a fi reluate dimineaţa următoare.

După ce echipele de căutare – salvare au fost retrase, la ora 19.20, turistul polonez, de 48 ani, a fost găsit în zona localităţii Poienile de sub Munte, de către un echipaj al poliţiei şi nu prezenta probleme de sănătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și