„În judeţul Maramureş, la finalul lunii octombrie, nu aveau acte de identitate valabile 18.840 de persoane. Cei mai mulţi posesori de acte de identitate expirate sunt din zona Borşa, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, în general zone care sunt şi cu o populaţie mai densă, dar în general, zona Maramureşului istoric predomină”, a declarat Ioan Haragâş, şef Serviciu Evidenţa persoanelor, din cadrul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Maramureş.
Din cei aproape 19.000 de maramureşeni care nu au o carte de identitate valabilă 13.230 sunt din anii anteriori iar 3.518 au împlinit 14 ani dar nu au trecut pe la autorităţi să solicite eliberarea unui act de identitate.

Explicaţia numărului mare de maramureşeni care au actele expirate este una foarte simplă: pe lângă indolenţă mulţi dintre ei sunt plecaţi în străinătate şi nu au avut cum să îşi reînnoiască actele. Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Maramureş le recomandă maramureşenilor să-şi verifice actele pentru că data expirării este ziua de naştere, nu echivalentul datei la care actul a fost emis.

Citește și