Este perioada din an în care terenurile se curăță, se dau foc la miriști, iar de aici la incendii nu este decat un pas. Mai ales că de o vreme încoace vantul dă bătăi mari de cap maramureșenilor, ceea ce duce la creșterea pericolului pentru un incendiu de vegetație, informează axanews.ro

Garda de Mediu județeană face un apel către cetățeni să nu dea foc la miriști, la deșeuri menajere sau vegetație uscată, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate. Este musai a se respecta interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului.

Garda de Mediu Maramureș precizează că-n cazul arderilor în locuri special amenajate,“îi atenționăm pe maramureșeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii și prin stingerea jarului după încheierea activității”.

“Legislația în domeniul protecției mediului interzice arderea miriștilor, a stufului, a tufărișurilor sau vegetației ierboase de către persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităților competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. În caz de neconformare, comisarii de mediu vor aplica sancțiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 lei, pentru persoane juridice”, arată Garda de Mediu Maramureș.

Maramureșenii trebuie să știe că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepționale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, acceptul de la Agenția pentru Protecția Mediului, permis de lucru cu focul de la primărie, cu precizarea că obținerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Mai mult, legislația prevede obligativitatea ca înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetației uscate, să fie comunicate data, intervalul orar și locul în care se intenționează efectuarea acestor lucrări, la ISU și la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, dar va fi informat și Serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și