Liderul județean la numărul de infectări rămâne, așa cum era de așteptat, municipiul Baia Mare. În total, în 14 zile, au fost confirmate 686 cazuri. Pe locul al doilea se situează cel de-al doilea municipiu, Sighetu Marmației, cu 111 situații. Baia-Sprie se află pe locul al treilea, cu 60 cazuri, apoi Vișeu de Jos, cu 48 și Borșa, cu 38.

Însă, incidența cazurilor la mia de locuitori nu generează același clasament ca și cel al numărului total de infectări. Topul arată, așadar, diferit. Pe prima poziție se află Groși (incidența 8,53 – 27 cazuri), apoi Petrova (incidența 8,21 – 20 cazuri), respectiv Sălsig (incidența 6,72 fără focare – 12 cazuri, 8,96 incidența cu focare – 16 cazuri). Așadar, avem 3 localități cu incidența de peste 8, dar Sălsig are o incidență calculată de sub 7, cu 12 cazuri, dacă sunt eliminate cele 4 din focare). Facem mențiunea că, în toate situațiile, vorbim strict despre numărul de cazuri înregistrate în ultimele 14 zile!

Urmează, în acest clasament nedorit, Coaș (incidența 5,2 – 8 cazuri), Săcălășeni (incidența 5,13 – 13 cazuri), municipiul Baia Mare (incidența 4,72 – 686 cazuri cu focare, incidența 4,69 – 682 cazuri fără focare). Tot cu incidența peste 4 sunt și Coltău (incidența 4,14 – 13 cazuri), Dumbrăvița (incidența 4,1 – 18 cazuri), Băița de sub Codru (incidența 4,1 – 8 cazuri). Cu incidențe sub 4, dar peste 3, sunt Asuaju de Sus, Ulmeni, Desești, Recea, Baia-Sprie, Poienile Izei, Vișeu de Jos și Rona de Sus. Așadar, avem, în total, 17 unități administrativ-teritoriale din Maramureș cu incidența de peste 3 la mia de locuitori. Se apropie Seini, Mireșu Mare, Gârdani, Șișești, Vișeu de Sus, Băsești, Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Boiu Mare, cu incidențe mai mari de 2,5.

În toate celelalte unități administrativ-teritoriale, incidența este mai mică. Ba chiar avem 5 situații în care nu s-a înregistrat niciun caz în ultimele două săptămâni, așadar incidența este zero. Acestea sunt Groșii Țibleșului, Oncești, Cupșeni, Bogdan Vodă și Oarța de Jos. Însă, situația este extrem de dinamică în ceea ce privește incidența în localitățile mici. Un număr mic de cazuri pot să urce enorm acest indice, întrucât este raportat la populație. În prezent, avem în carantină zonală localitățile Petrova, Vișeu de Jos, întreaga comună Recea și localitățile Groși și Satu Nou de Jos. Avem, în prezent, localități care depășesc pe unele dintre acestea, iar, cu toate acestea nu sunt în carantină. Evoluția indicilor este în continuă dinamică, iar autoritățile maramureșene au explicat faptul că INSP face evaluarea și analiza de risc.

Situația continuă să fie deloc roz în municipiul Baia Mare, unde se înregistrează un număr mare de cazuri, dar și evoluția incidenței este mai mică în comparație cu alte localități care nu constituie aglomerări urbane, întrucât, așa cum am spus, totul se raportează la populație.

Autoritățile reamintesc cele trei reguli importante pentru această perioadă grea: purtarea măștii, evitarea aglomerației și o igienă exemplară. Mai jos, incidența pe unitățile administrativ-teritoriale din Maramureș.

Maramureș - Baia Mare se îndreaptă către incidența de 5 cazuri COVID-19 la mie. SIGHET are incidență de 2,57 cu 111 cazuri în ultimele 14 zile

Maramureș - Baia Mare se îndreaptă către incidența de 5 cazuri COVID-19 la mie. SIGHET are incidență de 2,57 cu 111 cazuri în ultimele 14 zile

Maramureș - Baia Mare se îndreaptă către incidența de 5 cazuri COVID-19 la mie. SIGHET are incidență de 2,57 cu 111 cazuri în ultimele 14 zile

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și