"După o îndelungată perioadă în care clădirea a rămas în paragină, am reuşit să demarăm lucrările de reabilitare a monumentului istoric. Investiţia propune restaurarea monumentului istoric de clasa A "Casa Bay", în vederea înfiinţării unui Centru Multicultural în oraşul Seini. Centrul Multicultural se doreşte a fi un centru inovativ în ceea ce priveşte cooperarea interculturală la nivel transfrontalier. Mai exact, pe lângă găzduirea activităţilor şi evenimentelor cultural-artistice locale, Centrul va organiza evenimente în colaborare cu Centrul Multicultural din Kalush (Ucraina), oraş înfrăţit şi partener activ în viaţa social-culturală a comunităţii seinene", a precizat, în postarea sa, edilul Gabriela Tulbure.

Contractul de finanţare a restaurării clădirii a fost semnat în a doua decadă a lunii septembrie 2019 şi lucrările prevăd asigurarea utilităţilor, redimensionarea, consolidarea şi recompartimentarea imobilului, reducerea umidităţii din pereţi, schimbarea acoperişului, reabilitarea planşeului peste parter şi a şarpantei, execuţia de scări exterioare şi rampă pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi dotarea acestuia cu echipamente tehnologice şi funcţionale.

Valoarea integrală a investiţiei a fost evaluată la 1,9 milioane lei.

"Obiectivul principal al acestei investiţii este promovarea culturii locale şi conservarea patrimoniului istoric, cu funcţiuni turistice. De asemenea se au în vedere, pe termen lung, colaborări relevante cu instituţii culturale, artişti, autorităţi publice, astfel încât să se promoveze turismul şi cooperarea transfrontalieră, într-un mod sustenabil din punct de vedere social şi economic, pornind de la dragostea pentru folclor şi preocuparea comună pentru conservarea patrimoniului istoric şi cultural", a arătat primarul oraşului Seini.

Documente istorice amintesc de Casa Bay care a fost proprietatea familiei Papolczy, iar după Tratatul de la Trianon, casa sau conacul cum era cunoscut în oraşul Seini a fost centru al Diviziei 20 Infanterie Târgu Mureş, apoi s-a transformat în internat al şcolii din localitate, în birouri ale Cooperativei socialiste "Constructorul" şi, în final, sediu E.ON Gaz. După ce ultimul locatar a părăsit spaţiul, clădirea a început să deterioreze sever.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și