Maramureşenii de peste 50 de ani care aleg să devină donatori pentru prima dată la această vârstă, o fac, de obicei la cerere, pentru a ajuta un membru al familiei sau un cunoscut şi nu neapărat din proprie iniţiativă. „Persoanele mai în vârstă, care vin să doneze trebuie să fie sănătoase şi este preferat să nu fie la prima donare. Nu-i refuzăm din start, dar la vârste mai înaintate medicul este cel care decide dacă poate fi primit sau nu”, a declarat Melania Dascălu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş.

Consult cardiologic

În cazul maramureşenilor mai înaintaţi în vârstă care doresc să devină donatori, medicii trebuie să ţină cont dacă aceştia suferă de afecţiuni care să le contraindice donarea. În acelaşti timp însă, există cazuri în care persoane care suferă de anumite afecţiuni pot dona fără probleme dacă îşi urmează tratamentele recomandate de medicii specialişti.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş au mărturisit că sunt destul de mulţi donatori depistaţi cu hipertensiune, care pot fi refuzaţi. „Dacă au un tratament care le menţine tensiunea în parametrii normali, atunci nu este nicio problemă, pot să doneze. Sunt şi coincidenţe când donatorii sunt obosiţi sau emoţionaţi şi atunci au tensiune, dar dacă la repetare, când vin a doua zi să doneze de exemplu, au tot aceeaşi problemă, atunci noi îi îndreptăm spre un consult cardiologic”, a precizat Melania Dascălu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet