La începutul acestui proces de selecție, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș scotea la concurs 168 de posturi pentru funcția de director plin și 63 pentru cea de director adjunct. Pentru ocuparea acestora, 246 de candidaturi au fost depuse de către 236 de candidați, unii alegând să-și înainteze dosarul la mai multe unități de învățământ preuniversitar din Maramureș. Dintre acestea, 188 de dosare au fost pentru funcția de director, 58 pentru cea de director adjunct, pentru ca trei să fie declarate respinse în etapa de evaluare a dosarelor.

Candidați bine pregătiți

Proba scrisă s-a soldat cu o promovabilitate destul de ridicată, 84,48% dintre candidații pentru funcția de director obținând punctajul minim de 35 de puncte necesar accederii la proba următoare, în timp ce 87,50% dintre cei care optau pentru funcția de director adjunct au mers mai departe. Cifrele încep să urce odată cu următoarele două probe, de evaluare a CV-ului și interviul, unde 140 din cei 145 de candidați pentru funcția de director au obținut punctajul minim și 47 din cei 49 de candidați pentru cea de director adjunct au fost admiși.

Pentru ultima probă, s-au calificat în total 187 de candidați, promovabilitatea fiind de 100% în cazul funcției de director adjunct și de 96,42% pentru cea de director, unde cinci profesori au fost respinși. Astfel, în urma concursului de directori în școli, organizat după o pauză de opt ani, doar 135 din 179 de candidați inițiali pentru ocuparea funcției de director plin au câștigat concursul, iar pentru funcția de director adjunct, doar 47 din cei 57 inițiali.În urma concursului național, cele 168, respectiv 63 de posturi scoase la concurs în Maramureș nu vor fi ocupate în totalitate, numeroase unități școlare rămânând descoperite.

„În 40 de unități școlare nu sunt directori, iar pentru funcția de director adjunct avem cinci unități școlare, din totalul de 168. Fără director și director adjunct există cinci unități: Colegiul Național «Vasile Lucaciu» din Baia Mare, Colegiul Național «Dragoș Vod`» din Sighetu Marmației, Clubul Sportiv Școlar Baia-Sprie, Colegiul Tehnic de Trasporturi Auto Baia Sprie și Liceul Tehnologic «Alexandru Filipașcu» din Petrova. Dar vorbim de o situație înainte de finalizarea contestațiilor.

În cazul în care funcția nu se ocupă prin concurs, conform metodologiei, se vor numi prin detașare în interesul învățământului cadre didactice care să ocupe această funcție, cu respectarea unor etape. Persoanele care au fost în funcție și au participat la concurs, dar nu au fost declarate admise, nu vor mai putea fi numite. Nici cele care au fost în funcție, dar nu au participat la concurs. Numirile pentru funcția de director și director adjunct se vor face în vacanța intersemestrială din februarie, când se vor lua deciziile de încetare a detașării pentru toți și apoi cele de numire, prin concurs și detașare, până la organizarea unui alt concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul acestui an școlar”, a precizat Adriana Meșter, purtător de cuvânt ISJ Maramureș.

Începând cu 21 și până pe 23 noiembrie, candidații care au reușit să se califice la ultima probă, cea tip interviu, pot depune contestații. Însă, acestea vizează strict proba interviu, singura care, potrivit metodologiei, poate fi contestată. În perioada 9-16 decembrie, acestea se vor soluționa, urmând ca rezultatele finale să fie transmise către minister până pe 16 decembrie 2016.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și