In urma activitatilor de verificare si control a 68 de societati comerciale si persoane fizice, politistii au constatat sase infractiuni si au aplicat 24 sanctiuni contraventionale in valoare de 23400 lei. De asemenea, ei au confiscat 50 kg de pulpe de pui congelat si 272 de jucarii si obiecte ornamentale.

O societate comerciala din Baia Mare oferea spre vanzare 83 de jucarii ce nu erau insotite de certificate de conformitate eliberate de catre fabricant. Produsele, in valoare de 8000 de lei, au fost confiscate iar politistii continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de punerea in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare.

Politistii atrag atentia ca, potrivit articolului 90 din Legea 84 din 15 aprilie 1998, republicata, privind marcile si indicatiile geografice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda contrafacerea unei marci si punerea in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare.

De asemenea, Legea 129 din 29 decembrie 1992, republicata, privind protectia desenelor si modelelor, la articolul 30 prevede ca pe intreaga durata de valabilitate a inregistrarii desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza si de a impiedica utilizarea lor de o terta parte care nu dispune de consimtamantul sau. Titularul are dreptul de a interzice tertilor sa efectueze, fara consimtamantul sau, urmatoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vanzare, punerea pe piata, importul, exportul sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul este incorporat ori la care acesta se aplica sau stocarea unui astfel de produs in aceste scopuri.

Savarsirea fara drept a oricarui act prevazut la articolul mentionat anterior, dupa data inregistrarii desenului sau modelului, constituie infractiunea de contrafacere si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani ori cu amenda.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și