Valoarea mărfurilor importate şi tranzitate prin Vama Sighetu Marmaţiei de la frontiera româno-ucraineană a înregistrat o creştere de 28% în primul semestru al acestui an, a informat într-un raport public Biroul Vamal.
Ucraina este principalul furnizor, îndeosebi de materie primă şi prelucrată specifică industriei lemnului.
Astfel, pe parcursul semestrului I 2023, la nivelul Biroului Vamal Signetu Marmaţiei au fost depuse, acceptate şi procesate un număr de 757 declaraţii vamale, din care 261 au fost declaraţii de import, 25 de declaraţii pentru mărfuri plasate in regim de perfecţionare activă, 229 declaraţii de export şi 242 declaraţii de export procesate la birou vamal de ieşire de pe teritoriul vamal al Uniunii Europene.
"Valoarea mărfurilor importate in primul semestru al anului curent a fost de 45.325.930 lei, iar a celor exportate de 57.340.625 lei. Comparativ cu semestru 1 2022, in prima jumătate a anului 2023 volumul tranzacţiilor comerciale cu ţări terţe a înregistrat o creştere cu 28% la import şi o creştere cu doar 4% la export" a precizat Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei.
Conform aceleiaşi surse, majoritatea importurilor provin din Ucraina (semifabricate din lemn de fag, cherestea din lemn, lamele stejar, articole din carton, panouri din lemn, părţi de scaune, peleţi din lemn, placaj mesteacăn), Marea Britanie (ţesătură, catifele, pluşuri, material tricotat), Kazahstan (placaj mesteacăn), Turcia (catifele, pluşuri şi alte ţesături), Serbia (granule din policlorura de vinil, panouri din lemn) şi China (stofă pentru tapiţerie, flori artificiale, părţi şi accesorii pentru autovehicule), precum şi din Republica Moldova (feronerie pentru mobilă).
De asemenea, exporturile au avut ca ţări de destinaţie Marea Britanie (huse pentru mobilier, panouri şi blaturi din lemn, parchet din lemn, scaune din lemn, articole din lemn), Turcia (scaune şi articole din lemn), Ucraina (cherestea stejar, cablaje electrice, şuruburi), Israel (parchet din lemn), SUA (frize de gorun) şi Republica Moldova (mobilier din lemn).
Preluare: AGERPRES