Scopul acţiunii este acela al creşterii siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

Astfel că, în perioada menţionată, poliţiştii maramureşeni vor desfăşura activităţi diverse, care să conducă la atingerea obiectivelor acestei acţiuni respectiv:

1. Informarea populaţiei pentru a cunoaşte şi a respecta legislaţia în domeniu.

2. Prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri).

3. Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul materiilor explozive.

4. Întărirea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectoratul teritorial de muncă, poliţie de frontieră și alte autorităţi locale cu atribuțiuni în domeniu) cât şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii.

Legea nr. 126/1995 este actul normativ care reglementează regimul juridic al materiilor explozive, respectiv al articolelor pirotehnice şi Poliţia Română este instituţia responsabilă pentru prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive.

În acest sens, polițiștii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile vor beneficia si de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, precum și al colegilor de la prevenirea criminalității.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și