În Maramureș, de exemplu, localnicii sunt răsplătiți cu bani dacă îi pârăsc pe cei certați cu spiritul civic. Astfel, zilnic, în comună se desfășoară o adevărată vânătoare de recompense.

Gunoiul aruncat pe spaţiul public este o pată pe obrazul comunei, aşa că autorităţile din comuna maramureşeană Mireşu Mare au ajuns la concluzia că trebuie să-i răsplătească pe locuitorii responsabili.

Aşa a apărut recompensa de 500 de lei. Ca să primească banii oamenii trebuie să fie vigilenţi şi să îi denunţe autorităţilor pe toţi cei care transformă comuna în pubelă.

Pentru a evita apelurile false, denunţătorii trebuie să-i fotografieze pe cei care aruncă gunoaiele menajere şi apoi să sune la primărie pentru a-i reclama. Cei surprinşi în fapt vor trebui apoi să dea socoteală în faţa autorităţilor.

Ioan Mătieș, primar comuna Mireșu Mare: Fie că le dăm un segment, un sector mai mare unde trebuie să cureţe, fie atunci vor plăti suma respectivă de două ori. Dacă nici asta nu se întâmplă şi nu au bani, atunci garantat îi vom face de mândră minune, înainte o faceam la biserică, acum pe facebook sau pe alte mijloace de socializare.

Sunt zile în care la primărie sunt denunţate chiar și 15 persoane care au aruncat gunoiul menajer în spațiile publice din împrejurimile comunei.

Cum banii pentru recompensă nu sunt prevăzuţi în bugetul local, angajaţii primăriei donează o parte din propriile venituri.

Mulți dintre denunţători renunță la recompensă și se mulțumesc doar cu faptul că au ajutat la curăţenia comunei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet