Prima sedinta a Comisiei de Dialog Social din acest an a avut loc in 26 ianuarie la Palatul Administrativ si a fost condusa de subprefectul Gavris Ardelean. Cu aceasta ocazie, subprefectul a prezentat raportul de evaluare a activitatii comisiei in anul 2016. In cursul anului trecut, Comisia de Dialog Social s-a intrunit de 8 ori, un numar care reflecta interes din partea partenerilor pentru problemele reale si punctuale. S-au identificat probleme si s-au propus solutii in diferite cazuri, cum ar fi disfunctionalitati in aplicarea unor legi, chestiuni privind salarizarea diferitelor categorii de angajati, functionarea consiliilor consultative sau de administratie ale serviciilor publice descentralizate, cererea de intrare in faliment a CNMPN Remin SA etc.

Tot Gavris a anuntat ca in cursul anului trecut au avut loc 8 mitinguri si o greva cu mentinerea programului de lucru, cu solicitari punctuale si sectoriale ale organizatiilor sindicale, ulterior fiind solicitate intalniri in cadru de reprezentare restransa in vederea informarii Institutiei Prefectului.

In continuare, membrii comisiei au prezentat principalele lor nemultumiri la inceput de an, cele mai multe avand ca obiect salarizarea diferitelor categorii de angajati. Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramures, s-a referit in principal la salarizarea asistentilor personali. Conform OUG 2/2017, salariile acestora ar fi trebuit sa creasca, insa acest lucru nu s-a intamplat in toate unitatile administrativ-teritoriale. Pe de alta parte, Florin Hossu a solicitat majorari salariale pentru toate categoriile de salariati din institutiile bugetare, la aceasta ora existand anumite „discriminari”.

In ceea ce priveste plata indemnizatiilor asistentilor personali, conform datelor centralizate pana la aceasta ora de Institutia Prefectului aceasta se face conform legii in marea majoritate a UAT-urilor. Exista, totusi, a amintit subprefectul, categorii de salariati in sistemul bugetar carora nu le-au fost majorate salariile din anul 2009. Acestea sunt foarte mici, mult sub salariul minim actual, intrucat grila de salarizare nu a fost modificata. Gavriș Ardelean a precizat ca majorarile salariale prevazute in OUG 2/2017 nu se aplica nici personalului contractual din cadrul Institutiei Prefectului, ceea ce genereaza nemultumiri.

Tot in cadrul sedinteia vorbit si Liviu Pop, presedintele Federatiei Sindicatelor Pro-Administratie din Romania, Filiala Maramures, care s-a declarat nemultumit de faptul ca Guvernul a adoptat miercuri, 25 ianuarie, o Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2017, prorogarea unor termene precum si unele masuri fiscal-bugetare. In cuprinsul acestei OUG se mentioneaza suspendarea, printre altele, a acordarii tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta. Liviu Pop a afirmat ca e necesara precizarea unui termen de la care aceste tichete si vouchere urmeaza sa fie acordate si, in acest sens, a cerut ca Institutia Prefectului sa se adreseze Ministerului Muncii.

Stefan Petricean, coordonator regional al Confederatiei Meridian, a solicitat ca Directia Judeteana de Statistica sa prezinte un raport al indicatorilor economici si sociali la nivel de Maramures, comparativ pentru ultimii doi ani, pentru a se putea verifica daca exista o evolutie. Petricean a afirmat ca, in ceea ce priveste organizatia pe care o reprezinta, propunerile facute in sedintele comisiei de anul trecut si-au gasit materializarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet