Asuajul de Sus se află într-o postură incertă din punct de vedere epidemiologic, dar și administrativ după ce DSP Maramureș a trecut în raportarea oficială faptul că, în comună, incidența a ajuns la 3,92 cazuri la 1.000 de locuitori. Mai exact, la o așa incidență, comuna intră în Scenariul Roșu (școlile se închid, masca devine obligatorie în toate spațiile publice deschide, etc.), doar că… incidența nu are legătură în totalitate cu realitatea din teren.

Mai exact, din cele 5 cazuri noi de infectări apărute în ultimele 14 zile în comună, 3 dintre acestea sunt la persoane care au domiciliul și în Baia Mare și mai au doar 5 zile de stat în izolare la domiciliu și un caz este al unei persoane care mâine iese oficial din izolarea la domiciliu. Datele au fost confirmate pentru ActualMM de primarul localității, Vasile Boitor.

Azi, Consiliul de Administrație a Școlii din comună s-a reunit, stabilind că s-a intrat în Scenariul Roșu. Informația a fost transmisă deja Inspectoratului Școlar Județean Maramureș. Așadar, de mâine, elevii nu vor merge la școală, ci vor urma cursurile online.
Am luat legătura cu primarul Vasile Boitor, care ne-a declarat că situația de incertitudine a fost creată în primul rând pentru că cei de la DSP Maramureș nu l-au contactat pentru a discuta despre aceste cazuri. Edilul s-a arătat deranjat de faptul că școala din localitate s-a închis și ne-a spus că, în urma discuției sale cu directorul DSP Maramureș, Rareș Pop, a rămas că mâine se va face o nouă ședință a Consiliului de Administrație a Școlii, în care se va stabili dacă unitatea de învățământ va rămâne închisă sau se va redeschide de miercuri.

“Chiar azi am vorbit cu domnul Pop Rareș și l-am rugat să îmi trimită cine sunt (n.r. persoanele a căror test a ieșit pozitiv). Sunt 5 cazuri, unul iese mâine din izolare, altul stă în Baia Mare de o săptămână, are buletinul de Baia Mare. Ceilalți 3, din Asuajul de Jos, tot în Baia Mare. Deci la noi doar au buletinul de Asuaj, dar nu au fost aici și nu au infectat, nu au nici o problemă. Am vorbit cu domnul Rareș inclusiv despre școală, că s-a transmis să intre în scenariul roșu (n.r. către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș). Noi am fost tot timpul pe verde până acum. Avem maxim 15 copii într-o clasă, putem să îi distanțăm, să funcționăm normal. Domnul Pop a zis să facem mâine o ședință de Consilu a Administrației Școlii și să spunem noi că nu au nici o legătură. Dacă ar fi infectați copii sau profesori am zice da, dar și care sunt infectați și stau în Baia Mare nu au copii, nu au nici o legătură cu școala”, a declarat primarul Vasile Boitor pentru ActualMM.

De asemenea, primarul acuză că nu se poate folosi de pârghiile legale pentru a se asigura că se păstrează ordinea în comună, respectiv că persoanele pozitive rămân în izolare la domiciliu cât li s-a transmis să rămână, pentru că este anunțat despre cazuri mult prea târziu.

Citește tot articolul pe ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și