O ampla campanie de verificare a dosarelor persoanelor beneficiare de alocatii pentru copii a fost derulata la nivel national. In urma suprapunerii informatiilor din baza de date a Agentiilor de Plati si Inspectie Sociala cu cele de la Evidenta Populatiei au iesit la iveala mai multe erori. Conform rapoartelor finale, pentru 1.122 de copii decedati statul roman a platit alocatii. Maramuresul a fost nominalizat printre judetele unde s-au inregistrat probleme in acordarea acestor drepturi financiare. Reprezentantii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures au aratat ca la nivelul judetului, suspiciunile s-au confirmat in sase cazuri.

„Pentru judetul nostru existau 43 de cazuri cu suspiciuni de tineri cu varsta de peste 18 ani care ar fi primit alocatie si in realitate nu urmau, conform legii, o forma de invatamant. Niciunul din acest cazuri nu s-a confirmat. De asemenea, au fost si 24 de cazuri de suspiciuni de cazuri de copii decedati pentru care parintii ar fi ridicat alocatiile inca o perioada de timp dupa decesul copiilor. S-au gasit sase cazuri in care suspiciunile aui fost confirmate: 2 din Ticau – Ulmeni, unul din Ardusat, altul din Sighet, unul din Viseu si unul din Salistea de Sus”, a declarat directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.

Oficialii institutiei incearca acum sa recupereze banii incasati pe nedrept de parintii copiilor decedati. „Pentru Maramures sunt sase cazuri cu un prejudiciu de 3.549 de lei care a fost partial recuperat. Cu o singura exceptie, un caz din Sighet, celelalte cazuri se intind pe o perioada intre 2 si 4 luni, cel din Sighet pe trei ani”, a mai spus Ovidiu Morar.

Conducerea Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures motiveaza ca in toate aceste cazuri au aparut erori, din cauza ca unii copii ar fi decedat in alte judete, iar raportarea acestei situatii a necesitat timp. La randul lor, reprezentantii Ministerului Muncii au mentionat ca urmeaza sa se stabileasca in cate dintre aceste cazuri a fost vorba de erori si in cate de frauda, iar acolo unde se va stabili ca a fost vorba de frauda va fi sesizat parchetul.

De alocatii pot beneficia toti copiii, de la nastere si pana la implinirea varstei de 18 ani sau chiar si dupa aceasta varsta, pana la terminarea studiilor liceale sau postliceale. Valoarea alocatiei pentru copii e de 42 de lei pe luna.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și