Azi, la ora 10, Facultatea de Litere, din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, organizează workshop-ul „Eminescu și Ziua Culturii Naționale”. La eveniment vor participa conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Delia Suiogan – prodecan, conf. univ. dr. Adrian Paul – prodecan, prof. univ. dr. Cornel Munteanu, prof. univ. dr. George Achim și studenții Facultății de Litere.

De la ora 13, Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” va găzdui simpozionul „Eminescu și Transilvania”. Vor lua cuvântul: conf. univ. dr. Florian Roatiș, prof. univ. dr. George Achim și conf. univ. dr. Ștefan Vișovan.

De la ora 14, în Sala de conferințe a bibliotecii băimărene Sala de conferințe, Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș va organiza, în colaborare cu Biblioteca „Petre Dulfu” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, a treia ediție a conferinței „Eminescu. Spiritualitatea și căutările sale”. Vor susține prelegeri prof. univ. dr. Cornel Munteanu și pr. dr. George Marius Nicoară, iar elevii de la CN „M. Eminescu” vor susține un moment artistic pe versurile marelui poet.

De la ora 17, Salonul Artelor al bibliotecii „Petre Dulfu” va găzdui vernisajul expoziției de fotografie „România – repere culturale”, a artistului fotograf Tudorel Ilie. Vor lua cuvântul: dr. Marius Ardelean (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș), dr. Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Județene), dr. Natalia Lazăr (director al Muzeului }ării Oașului Negrești-Oaș) și Ilie Tudorel.

# “Proiectul Eminescu, la Ieud”

Tot azi, de la ora 10, biserica ortodoxă “Buna Vestire” din Ieud va găzdui manifestarea “Proiectul Eminescu”.

“Cu această ocazie, în numele Societății Carpați, dar și al celor prezenți la Ieud, poetul Laurian Stănchescu va face anunțul prin care Mihai Eminescu devine, din 15 ianuarie 2019, mucenic și martir al românismului. De asemenea, i se va conferi și titlul de <>. Cu această ocazie, va fi lansată, în Maramureș, cartea lui Laurian Stănchescu, <>”, precizează ziaristul Mircea Șerban (Vișeu de Sus), unul dintre organizatorii evenimentului.

La eveniment sunt așteptați să participle, printre alții, teologul Ștefan Urda, actorii Dorel Vișan și Florin Zamfirescu, rapsodul Grigore Leșe, regizorul Remus Cernat și Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor profesioniști dein România.

# Eminescu, omagiat în Slatina (Ucraina)

Asociația ”Boema OJT” Baia Mare organizează în Slatina (Ucraina), manifestarea ”Mihai Eminescu, Voievodul limbii române”. Evenimentul se va desfășura azi, la ora 12, la Școala de Artă din Slatina (Solotvino).

La eveniment vor participa cadre didactice și elevi de la școlile cu predare în limba romană din dreapta Tisei. Manifestarea va include un spectacol omagial, realizat de cadre didactice și elevi de la școlile cu predare în limba romană din dreapta Tisei și un concurs de recitări din opera poetului național.

“Evenimentul, organizat de Asociația Culturală <> Baia Mare, împreună cu Liceul umanist cu predare în limba romană <> din Slatina (Ucraina), se va bucura de prezența ministrului secretar de stat din Ministerul Românilor de Pretutindeni, Victor Alexeev, și a senatorului de Maramureș, Marius Sorin Ovidiu Bota”, a declarat Mihai Cozma, președintele Asociației Culturale ”Boema OJT” Baia Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și