„Astăzi am operat o pacientă cu o fractură dublă de mandibulă, laterală. A fost un caz mai special pentru că s-a petrecut pe teren edentat, adică fără dinţi şi acolo unde nu există dinţi, de obicei, osul mandibular se retractă şi este foarte subţire, fragil şi necesită material de osteodisnteză mult mai lung şi alte metode decât cele obişnuite, din cauza faptului că posibilitatea de fractură este mult mai mare decât la pacienţii dentaţi.

Femeia a alunecat pe scări, cu un braţ de lemne şi în loc să dea drumul lemnelor, le-a ţinut în braţe şi capul său a suportat şi şocul lemnelor şi al treptei. Fiind pe teren edenteat, practic mandibula i-a plecat în faţă de tot. Pacienta nu s-a putut alimenta absolut deloc şi din cauza asta a venit la doctor.
Intervenţia chirurgicală a durat cam o oră şi jumătate, iar recuperarea va dura cam opt-zece săptămâni”, a declarat dr. Ovidiu Rotaru, medic primar chirurgie maxilobucofacială, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Astfel de cazuri se trimiteau înainte la Cluj

Aceasta este a doua operaţie de o astfel de anvergură, desfăşurată în ultimele zile în cadrul unităţii spitaliceşti, după ce la sfârşitul săptămânii trecute, un băiat de 15 ani ajuns la spital cu o fractură triplă de mandibulă şi a fost operat aproximativ trei ore.

„A fost vorba de un pcient de 15 ani, care a fost victima unei agresiuni, respective un vecin l-a lovit. A avut mandibula fracurată în trei locuri, iar din fericire medicii noştri au reuşit, printr-o operaţie laboriaosă să o coasă.Pacientul va fi externat în cursul zilei de joi şi deocamdată se exprimă destul de greu verbal, dar putem spune că e o reuşită.

Tot în acelaşi timp, o femeie de 30 de an din Vişeu, coborând scările cu lemne a căzut şi şi-a fracturat mandibula tot în trei locuri, a fost operată şi va fi şi ea externată. Aceste operaţii sunt extrem de laborioase, necesită prezenţa mai multor medici. Acest gen de intervenţii sunt destul de rare şi până acum ceva vreme se trimiteau la Cluj, dar, din fericire, acum le putem face aici la Baia Mare”, a declarat ec. Sorina Pintea, managerul spitalului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet