Ţinând cont că există opt biserici patrimoniu UNESCO, aici în judeţul dumneavoastră, că aveţi atâtea tradiţii, obiceiuri, port popular tradiţional şi nu numai, consider că Maramureşul ocupă şi trebuie să ocupe un loc important în promovarea brandului turistic al României. În acest sens, daţi-mi voie să anunţ că, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, vom încheia protocolul de colaborare între Autoritatea Naţională Turism şi Consiliul Judeţean Maramureş în urma căruia manualul de branding şi brandul turistic al României va fi promovat de Consiliul Judeţean Maramureş pe toate materialele şi Autoritatea Naţională pentru Turism va promova activ judeţul Maramureş în toate acţiunile sale”, a declarat Anca Pavel-Nedea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Semnarea protocolului a avut loc la Muzeul Satului care s-a animat de vocile a mii de turişti veniţi din ţară dar şi din străinătate la eveniment. Ceea ce s-a vrut iniţial un eveniment de promovare a judeţului s-a transformat însă într-unul electoral pentru o parte dintre participanţi. La mare preţ au fost şi costumele tradiţionale dar care păreau nefireşti pentru unii dintre participanţi.

„În calitate de reprezentant al Coaliţiei pentru Baia Mare am venit şi în primul rând ca şi maramureşean. De data aceasta nu mi-am luat costumul popular pentru că atunci când eu purtam costume populare alţii se uitau la televizor şi iată, astăzi am văzut multe personalităţi şi personaje care au îmbrăcat un costum popular, unii poate să-şi facă campanie, alţii poate din plăcere. Eu îi apreciez deopotrivă şi pe unii şi pe ceilalţi şi îmi doresc ca până la urmă acel costum popular care-l îmbrăcăm să-l îmbrăcăm din plăcere, din dragoste pentru Maramureş şi pentru tradiţiile noastre pentru că, nu-i aşa?, fiind parte din Coaliţia pentru Baia Mare noi ne-am propus şi ne dorim să susţinem cu toată tăria şi cu toată convingerea noastră proiectul numărul 1 pentru maramureşeni şi pentru băimăreni, Baia Mare să devină Capitală Culturală Europeană. În acest context participăm la toate acţiunile culturale pe care le organizează atât municipalitatea cât şi alte organizaţii de profil şi ne dorim să luăm contact înclusiv cu problemele pe care le întâmpină maramureşenii, problemele care sunt ale culturalităţii şi să încercăm pe cât se poate să rezolvăm din acestea, ba mai mult să aducem un plus valoare pentru tot ceea ce înseamnă cultura, cultura ospitalităţii, tradiţiile maramureşene”, a spus Doru Dăncuş, preşedintele PNŢCD Maramureş.

În cele trei zile de sărbătoare au fost programate numeroase activităţi pe toate gusturile, de la demonstraţii culinare până la prezentări de modă, cântece şi dansuri.

„Eu zic că va fi un eveniment frumos, am văzut că organizatorii au gândit multe momente care se referă strict la personalităţile Maramureşului, în special cele care ne reprezintă cu cinste în afara Maramureşului cume este Paula Seling, Dumitru Fărcaş, mai sunt şi invitaţi care au venit să susţină programe în cadrul acestui eveniment. Sigur, am văzut şi un moment deosebit, prezentarea de costum popular, bineînţeles un pic stilizat şi sunt curios să văd ce frumuseţi maramureşene vor îmbrăca acele costume populare stilizate prezentate de doamna Doina Levintza”, a mai spus Doru Dăncuş.

Important este că prin acest eveniment sunt promovate valorile culturale ale judeţului, tradiţiile şi obiceiurile care sunt unice în lume şi care se mai păstrează doar în Maramureş.

„Pentru mine acest eveniment este foarte important. În această lume globalizată, să spunem, un colţ din Europa reuşeşte să-i păstreze tradiţiile. Sigur, astăzi suntem în Baia Mare dar, la Muzeul Satului putem să retrăim viaţa din Maramureşul istoric. Avem costume tradiţionale, avem tradiţiile, avem sufletul cald al maramureşenilor”, a spus Radu Ardelean, preşedintele PNŢCD Baia Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și