Alex Dima: ”Baia Mare este înconjurată de munți. Mai nou și de munți de gunoaie. De câțiva ani a apărut acest munte de gunoaie fix la intrarea în oraș dinspre Târgu Lăpuș. Este un fel de emblemă a locului deja. Bine ați venit în oraș!”.

Aproape 200 de mii de tone de gunoi stau, de câțiva ani, mărturie a incompetenței autorităților din Maramureș. În alt colț de oraș zac alte 20 de mii de tone de gunoi înghesuit în baloți, din care se scurge levigat, iar folia de protecție a dispărut. Autoritățile locale știu altceva.

Marcela Chindriș, comisar șef Garda de Mediu Maramureș: ”Ei au fost acoperiți cu folie. Uitați cum arată, așa sunt acoperiți cu folie…huuuuu….când o să avem și noi drone să putem filma. Bun, cred”.

”Reporter: S-a respectat obligația acoperirii baloților?

Emilia Talpoș, comisar șef Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Deci sunt acoperit baloții, sunt acoperiți cu folia care a fost dată. A fost o măsură dată de la Gardă.

Reporter: Uitați cum arată baloții.

Emilia Talpoș, comisar șef Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Na. Și noi am asta…de sus, deci vedeți cum zice… noi ce am primit astăzi… noi trebuie să mergem înapoi să respingem”.

Maramureșul își cară gunoiul la sute de kilometri distanță pentru că autoritățile locale n-au fost în stare să construiască o groapă de gunoi.

Alex Dima: ”Dealul Urniturii. Se numește așa pentru că pământul o ia la vale, se urnește. Aici este dovada și povestea nu este de azi, de ieri, este dintodeauna. Din tot Maramureșul, unde au decis autoritățile județene să construiască o groapă de gunoi cu zeci de milioane de euro? Fix în acest loc”.

Groapa de gunoi trebuia să fie gata din 2016

Groapa trebuia să fie gata din 2016. N-a fost, iar utilajele cumpărate ruginesc împrăștiate prin județ.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: ”De șapte ani stau pe loc? De șase. Nu există garanție, dar avem un contract de mentenanță. Ele nu au nici măcar o sută de km la bord. N-au fost folosite practic deloc”.

Baia Mare este înconjurată de haldele de steril din care otrava se scurge în ape, iar când bate vântul praful e împrăștiat peste localitățile din jur. Duminică, mergem în control cu autoritățile locale și aflăm cum își fac treaba.

Ioan Nechita, inginer șef REMIN: ”Cine răspunde pentru ce curge în râu? Toată lumea și nimeni”.

Agenția pentru Protecția Mediului a măsurat poluarea în zonă. Când nu bătea vântul.

”- Vedeți că mâine e vânt de nu puteți să veniți cu aparatele să monitorizați. Cu autolaboratorul nu-l putem, că trebuie să urci.

- Când ați fost nu l-ați pus?

- L-am pus zece zile. Și din zece am prins o zi.

- Bun. Asta vă zic, știți de pe meteo că mâine bate vântul. Nu puteți să veniți să faceți monitorizarea? Anul acesta a fost schimbare bruscă.

- Trebuie ca și la vânătorii de tornade… niciodată nu…

- De ce nu faceți? Nu v-a venit.

- Da. Dar cu schimbările astea…da”.

”Nu dau astfel de date. nu sunt date publice”

Duminică, și angajații Apelor Române ne demonstrează cum își fac datoria.

”Nu pot să ofer data, nu am telefonul. S-a întors”.

”Nu dorește, pentru că nu este mandatat să vorbească în prezența audiovizualului, în prezența… Bănuiesc că sunteți de la Pro TV. Nici eu nu sunt mandatată să vorbesc, decât purtătorul de cuvânt și domnul director…păi, dacă…este un purtător de cuvânt la unitatea noastră… nu, nu Andu, poate că fenomenul e clar…”.

”- Da, nu dau astfel de date…Nu sunt date publice. Asta încerc să vă spun. Nu sunt date publice.

- Nu sunt date publice… concentrațiile nu sunt date publice.

Am înțeles, la revedere, cumva m-am lămurit.
- Deci. Starea chimică e proastă, dar concentrațiile în sine nu sunt date publice.

- Cum adică nu sunt publice? Este datoria dvs să ne spuneți, este un drept al nostru să știm cum este apa care curge prin toate localitățile alea”.

Cine sunt vinovații pentru toate aceste dezastre ecologice și cât de afectată este sănătatea populației, aflați duminică, la România, te iubesc!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și