Neoficial, adevărata cifră a șomajului este de 49,5%, scrie alternativenews.ro, adică 5,2 milioane de oameni din populația activă, care sunt nu atât șomeri cu acte, cât oameni fără ocupație și trăiesc din munci de zilier sau din agricultură de subzistență.

O mare parte dintre români au salarii de mizerie, ca forță de muncă ieftină pentru multinaționale și nu numai. Suntem, alături de bulgari, cel mai prost plătiți membri ai Uniunii Europene. După România, surprinzător, țări precum Grecia (15%) sau Italia și Spania (12%) au cele mai mari procente de forță de muncă activă neocupată- oameni ce trăiesc la limita sărăciei, deși procentul european este de 9%. Luat realist, în România există aproximativ 5,5 milioane de pensionari, 5,3 milioane de salariați, 1,7 milioane de tineri sub 18 ani, dintr-un total nu de 21 de milioane, ci din totalul realist de 18 milioane de locuitori ai României.

Luat așa, cifra șomajului, a persoanelor neocupate de fapt, este de 5,2 milioane!

Sigur, ar trebui scoasă și cifra (secretă?) a milioanelor de români plecați la muncă în Occident, cu sau fără acte în regulă. Românii sunt așadar codașii Europei la salarii, scrie Ziarul Financiar, dar prețurile la combustibil sunt mai mari la noi decât în Germania sau Austria. La utilități, alimente și electronice suntem oarecum în linia europeană.

1.558 lei pe lună

Privind lista salariilor nete din țară, constatăm că Maramureșul nu stă bine: suntem pe final de listă, cu 1.558 lei/lună. Chiar în urma Sălajului (1.573 lei), ori a Sătmarului (1.590 lei). În urma noastră sunt cele mai sărace județe ale țării, gen Caraș Severin (total dezindustrializat), Vaslui, Vrancea, Neamț, ori județele maghiare din centru: Covasna, Harghita, cel din urmă fiind chiar pe ultimul loc, cu 1.415 lei.

Comparativ, pentru gurile rele, în fruntea listei zonelor bine plătite se află Bucureștiul, cu 2.882 lei/lună, Ilfov cu 2.423 lei, Cluj cu 2.219 lei sau Timiș cu 2.188 lei. De aici se vede și grija conducerii țării pentru populația din județele mărginașe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și