Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în dosar au fost reținuți Mircea-Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, Adrian Murgoci, Laura Ciocan și Sorin Ciocan, pentru favorizarea făptuitorului și mărturie mincinoasă, urmând a fi prezentați ÎCCJ pentru arestare preventivă.

DNA precizează că joi Adrian Murgoci, Laura și Sorin Ciocan au făcut afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie.

"În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte", menționează DNA.

Comisionul respectiv, susțin procurorii, a fost plătit de către omul de afaceri lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae și a unei alte persoane apropiate lor.

"Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan)", se arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că o parte a comisionului a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate edilului.
"Pentru garantarea plății comisionului de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie. Altă modalitate de plată a comisionului de 20% a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL", se spune în document.

Sursa citată subliniază că, în aceeași perioadă, Vanghelie și Mircea-Sorin Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

"Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor firme. Vanghelie a disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri", mai precizează DNA.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și