Unii lucrători în uniformă acceptă să treacă de partea cealaltă a legii, dar sunt și multe situații în care polițiștii își anunță superiorii și procurorii că se încearcă mituirea lor.

Atunci apar și capturile mari și destructurarea unor rețele importante

În ultimii 5 ani, la Inspectoratul Regional Sighetu Marmației, cu județele Satu-Mare, Maramureș și Suceava, au fost confiscate țigări în valoare de peste 28 de milioane de euro.

Inspectoratul Sighetu Marmației, care include sectoarele de frontieră din Satu-Mare, Maramureș și Suceava, este, de departe, bastionul unde se duc cele mai grele bătălii, cu grupările de contrabandă.

Curtea instituției e plină de mașini folosite la transporturile ilegale. Pe la Sighet au fost depistați contrabandiști care foloseau până și mașini ce duceau pacienți la dializă, dar și utilitare de la firmele de curierat. Reușita polițiștilor se vede însă cel mai bine în depozitul uriaș, cu probe. Aici se găsesc ziduri înalte, formate din saci cu baxuri cu țigări, iar valoarea precizată pe tabelul de la intrare este impresionantă.

O altă metodă inedită de trecere a țigărilor peste graniță este cu drona sau deltaplanul

Contrabandiștii știu că poliția de frontieră are competența doar pe cel mult 30 de km în interiorul țării. Așa că aparatele de zbor, ghidate de la distanță, lasă țigările la locuri marcate prin GPS, la distanțe de peste 35 de km. În unele cazuri, deltaplanul s-a prăbușit pe teritoriul romanesc, sub greutatea încărcăturii, câte 3 sau 4 baxuri.

Traficanții știu că țigările sunt lăsate pe câmpuri, în zone unde pot fi descoperite doar de polițiștii de la posturile comunale.

Echipa a reușit să vorbească cu unul dintre contrabandiștii condamnați. A ispășit 3 ani și jumătate dintr-o sentință de 5 cu executare și spune că a fost mai intâi cărăuș într-o rețea. Mărturia sa este uimitoare, spune că s-a apucat de contrabandă, ATENȚIE, la sfaturile unui polițist de frontieră, din localitatea natală.

Doi ani, Robert a fost un simplu cărăuș, și așa a ajuns încătușat la audieri, împreună cu zeci de alți membri ai filierei. Atunci au intrat procurorii pe fir și l-au pus sub acuzare și pe polițistul de frontieră care-l școlise pe Robert. Tânărul cărăuș a văzut însă că toți au fost puși în libertate, pe durata cercetărilor, și asta i-a dat aripi. A vrut să facă pe cont propriu contrabandă, tentat de câștigurile mult mai mari. A mers în Ucraina, unde a descoperit că îi poate fi furnizor de țigări și îl poate ajuta cu trecerile tot un polițist, șef de post în comuna de peste graniță.

La Poliția de Frontieră Botoșani, comisarul șef Valeriu Harabulă recunoaște că a avut la nivel de sector mai mulți polițiști acuzați, iar tupeul contrabandiștilor e mare când îi abordează.

Cu conexiunile făcute în Ucraina, povestește că a încercat să ajungă la un alt polițist de frontieră de la noi, superiorul celui care deja era acuzat în dosarul inițial, dar spune că de la tentativa de mituire i s-a înfundat, deoarece comisarul șef la care a mers l-a dat în vileag.

Robert a fost așteptat pe când venea cu mașina plină cu țigări, din frontieră, și a trecut în viteză prin blocajul poliției
A răsturnat chiar unul dintre vehiculele cu girofar, care îi tăiau calea, ca apoi să abandoneze mașina și țigările, și într-un final să se predea autorităților care îl căutau. Susține că atunci când a spart blocajul a fost la un pas de moarte, pentru că polițiștii au tras multe focuri asupra lui.

De cealaltă parte, polițiștii de frontieră spun că unii contrabandiști sunt prinși tocmai pentru că oamenii legii le lasă impresia că sunt coruptibili, ca apoi să se desisteze, adică să își anunțe superiorii și procurorii, că cineva vrea să îi corupă.

Și în timp ce pe granița de nord au loc treceri dese, dar cu cantități mai mici, de ordinul zecilor de baxuri, la frontiera de est, cu Republica Moldova, procurorii DIICOT au în lucru dosare cu tranporturi uriașe. Un TIR cu 1600 de baxuri cu țigări, care valorau peste 700 de mii de euro a fost identificat anul trecut, în curtea unei societăți comerciale din Ilfov. Baxurile erau ascunse pe sub tone de cereale și anchetatorii au stabilit că transportul a venit, alături de altele, pe la Albița și Sculeni. Procesul este pe rolul tribunalului Buzău – acolo unde sunt puși sub acuzare membrii unei rețele transfrontaliere – unii dintre contrabandiștii inculpați sunt moldoveni, alții, conaționali, de la Buzău și Ilfov. Mai mult, procurorii au declinat o parte din dosar și către DNA Iași, care să ancheteze dacă există complici și din rîndul polițiștilor și vameșilor din puncte.

Citește tot articolul pe Știrile ProTV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și