În expunerea de motive se arată că „având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente în vederea stimulării natalităţii pentru stoparea crizei demografice din România şi totodată necesitatea stimulării achiziţionării unor autovehicule noi de minimum 7 locuri, mai puţin poluante, se impune adoptarea programului, care vizează facilitarea accesului persoanelor fizice care au în întreţinere/îngrijire 3 sau mai mulţi copii, la finanţări nerambursabile pentru achiziţionarea de autoturisme noi cu poluare redusă EURO5 sau EURO6”.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2020 persoanele fizice care au în întreținere sau îngrijire mai 3 sau mai mulți copii vor putea accesa o sumă nerambursabilă, de maximum 35.000 de lei. Această sumă reprezintă pe piaţa românească aproximativ 25-30% din preţul de cumpărare a acestor tipuri de autovehicule, cu minimum 7 locuri.

Inițiatorii mai precizează că ”în cazul familiilor care au în îngrijire copii cu nevoie special, care, de exemplu, necesită utilizarea unui scaun cu rotile sau cârje sau astfel de echipamente tehnico-medicale, este și mai indicată achiziționarea unei mașini monovolum cu un portbagaj voluminos”.

Potrivit sursei citate, importanța achiziționării unei mașini noi este punctual de bază al programului întrucât acestea sunt construite conform ultimelor standard de siguranță, ceea ce în viața unei familii reprezintă cel mai important criteriu în alegerea unei mașini.

Inițiatorii sunt din grupul parlamentar UDMR. Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, în decembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și