Medicii de familie ar vrea ca pastilele cu iod să fie distribuite direct de farmacii, fără să mai fie nevoie să le prescrie rețete pacienților. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, insistă că prescrierea rețetelor face parte din rutina lor și spune că nu ar trebui să fie o problemă.

Președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu, declară la Europa FM că doctorii vor încerca să modifice ordinul de ministru care reglementează distribuirea pastilelor pentru că deocamdată nu a fost emis și e în transparență decizională:

„Ne pune ceva la muncă această activitate, era mai simplu dacă erau distribuite direct din farmacii tuturor pacienților cu vârsta până în 40 de ani. Vom încerca să modificăm ordinul, vom vedea dacă vom găsi deschidere la Minister să renunțăm și la aceste rețete.”

Medicii de familie au refuzat să distribuie pastilele cu iod din cauza birocrației.

Acum, când e vorba doar să prescrie rețete, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu, nu se așteaptă la multă opoziție din partea colegilor săi, dar asta depinde și de cum vor reacționa pacienții:

„Dacă ne vom confrunta zilnic cu câte 50 de pacienți la ușă supărați că ei vor să-și ia rețeta acum, s-ar putea să apară din nou opoziție și mesaje către Minister să gestioneze această situație pentru că doar noi, în cabinete, nu avem cum să gestionăm. Problemele vor apărea atunci când inevitabil pacienții vor avea întrebări, dacă trebuie să ia pastila, când trebuie să ia pastila, lucuri pe care Ministerul are senzația că românii le știu deja de la televizor și din campania de la radio.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și