Domnul Bertea nu este de acord cu medicii care refuză să consulte fără echipamentul de protecţie atât de necesar pacienţii atinşi de diferite maladii, unii dintre ei posibil purtători ai temutului coronavirus. Autorul articolului vine cu argumentul că medicii ştiu la ce să se aştepte oricând, pentru că ei „se expun pericolului, pentru că lucrează cu oameni bolnavi (infectați, în cazul celor de la secțiile de boli infecțioase). Pentru asta se pregătesc. Să se lupte cu bolile, cu infecțiile, cu virușii, cu pneumonia, HIV/SIDA etc″.

Acum suntem într-o situaţie anormală, în care omenirea se luptă cu un inamic invizibil şi perfid, gata oricând să se strecoare şi să facă ravagii în organismul uman. Trăim, aşadar, într-o neobişnuită stare de urgenţă, iar dacă-i stare de urgenţă, Mircea Bertea presupune că medicii trebuie să iasă la luptă chiar şi cu mâinile goale.

Argumentul suprem folosit de Mircea Bertea e Jurământul lui Hipocrate, pe care-l rostesc şi-l semnează absolvenţii facultăţilor de Medicină. E redat în articol întregul jurământ. Din tot, o singură propoziţie citită cu atenţie ar fi anihilat orice tendinţă de atac asupra medicilor care, din conştiinţă, nu din lipsa ei, refuză, în unele cazuri, să consulte bolnavii fără echipamentul de protecţie pe care trebuie să-l aibă. În jurământul redat în totalitate pe edupedu.ro, scrie, printre altele: „Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră″.

Aici ajungem la cheia problemei. Pacient poate fi şi omul sănătos care ajunge la un consult- de rutină să-i spunem - în faţa medicului. Dacă bolnavul e doar închipuit, vorba lui Molière, doctorul tot are obligaţia profesională să-l consulte. Doar că în zilele acestea triste ale omenirii, dacă doctorul ia drept sacră sănătatea pacienţilor, nu poate consulta pe NIMENI neprotejat. Coronavirusul se poate plimba de la om la om. Cum ar putea un medic normal la cap să consulte cu mâinile goale pacienţii azi, iar mâine să transmită virusul ucigaş altui pacient venit la control?

Reiau: „Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră″.
O fi greu de priceput că un consult azi cu mâinile goale poate duce mâine la o îmbolnăvire gravă?

Se pare că pentru unii, da!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet