"Nu avem nimic de garantat pentru nimeni, întrucât niciodată nu ne-am asumat nicio obligație cu privire la acest subiect. Pornim de la faptul că cel mai important obiectiv este de a calma situația în Ucraina", a afirmat Medvedev, potrivit căruia Moscova nu are de oferit nimănui nicio garanție, ci pledează doar pentru calmarea situației în țara vecină.

El a răspuns astfel la o întrebare adresată de jurnaliștii americani dacă Moscova poate garanta că regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei — care au votat pentru independență în urma unor referendumuri controversate — nu vor deveni parte a Rusiei, ci vor rămâne în componența Ucrainei, notează RIA Novosti.

În schimb, Medvedev a îndemnat "partenerii de dialog" ai Rusiei să ofere garanții de alt gen.

"Fie ca partenerii noștri de dialog, inclusiv UE și SUA, să garanteze câte ceva — că nu vor interveni în afacerile interne ale Ucrainei, că nu vor atrage Ucraina în NATO, că persoanele care trăiesc în partea din est nu vor pierde posibilitatea de a vorbi în limba rusă și că nu va veni un nebun din Sectorul de Dreapta (referire la alianța de grupări extremiste Pravîi Sector) și îi va măcelări", a afirmat șeful executivului de la Moscova.

În general, în opinia sa, autoritățile ucrainene ar trebui să ofere garanții propriului popor, iar pentru aceasta se impune începerea unui dialog. "Autoritățile /de la Kiev/ ar trebui să garanteze poporului lor că în est va fi calm, că nu vor folosi arme grele, inclusiv tancuri, avioane și elicoptere împotriva populației" civile, a afirmat el, recomandând Kievului să se așeze la masa tratativelor cu toate părțile implicate în conflict și să abordeze perspectivele de viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și