"Nu avem nimic de garantat pentru nimeni, întrucât niciodată nu ne-am asumat nicio obligație cu privire la acest subiect. Pornim de la faptul că cel mai important obiectiv este de a calma situația în Ucraina", a afirmat Medvedev, potrivit căruia Moscova nu are de oferit nimănui nicio garanție, ci pledează doar pentru calmarea situației în țara vecină.

El a răspuns astfel la o întrebare adresată de jurnaliștii americani dacă Moscova poate garanta că regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei — care au votat pentru independență în urma unor referendumuri controversate — nu vor deveni parte a Rusiei, ci vor rămâne în componența Ucrainei, notează RIA Novosti.

În schimb, Medvedev a îndemnat "partenerii de dialog" ai Rusiei să ofere garanții de alt gen.

"Fie ca partenerii noștri de dialog, inclusiv UE și SUA, să garanteze câte ceva — că nu vor interveni în afacerile interne ale Ucrainei, că nu vor atrage Ucraina în NATO, că persoanele care trăiesc în partea din est nu vor pierde posibilitatea de a vorbi în limba rusă și că nu va veni un nebun din Sectorul de Dreapta (referire la alianța de grupări extremiste Pravîi Sector) și îi va măcelări", a afirmat șeful executivului de la Moscova.

În general, în opinia sa, autoritățile ucrainene ar trebui să ofere garanții propriului popor, iar pentru aceasta se impune începerea unui dialog. "Autoritățile /de la Kiev/ ar trebui să garanteze poporului lor că în est va fi calm, că nu vor folosi arme grele, inclusiv tancuri, avioane și elicoptere împotriva populației" civile, a afirmat el, recomandând Kievului să se așeze la masa tratativelor cu toate părțile implicate în conflict și să abordeze perspectivele de viitor.

Citește și

loading...