Deşi am început în stilul versificaţiei populare, am abandonat repede stilul literar, lucru observabil cu uşurinţӑ din ultima parte a frazei de deschidere a comentariului de azi.

Nu cӑutaţi rima.Mai bine sӑ gândim logic. Şi apoi patriotic, pentru cӑ ce mai e suta (de lei) în ziua de azi...Puţinӑ punere în temӑ pentru ce urmeazӑ. Sursa de inspiraţie mi-a oferit-o un protest prin care un ungur s-a gândit sӑ atragӑ atenţia asupra vitezei mici (nu foarte mici, dupӑ cum veţi constata imediat) cu care circulӑ trenurile între douӑ localitӑţi din Ungaria. Ştirea este urmӑtoarea:
„Un ungur s-a luat la întrecere cu trenul şi a câştigat. Iniţiativa a aparţinut unei asociaţii civice care a vrut să atragă atenţia asupra vitezei mici cu care circulă garniturile. Unul dintre membrii organizaţiei s-a îmbrăcat într-un costum de melc şi a alergat în paralel cu trenul. A avut parte şi de galerie - mai mulţi colegi, care l-au aclamat când a trecut victorios linia de sosire. În estul Ungariei, garniturile parcurg în aproape două ore cei 78 de kilometri care despart două oraşe. Conducerea căilor ferate dă, însă, asigurări că după mai multe lucrări de renovare, viteza trenurilor va creşte până la 80 de kilometri pe oră.” (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/melcul-care-s-a-luat-la-intrecere-cu-trenul-si-a-castigat-970979 )

Matematica şi fizica, aceste douӑ ştiinţe surori, parc-ar fi douӑ ţӑri surori (nu spun care) ne îndeamnӑ sӑ aprofundӑm puţin informaţia, care-i spectaculoasӑ, dar cam şchioapӑtӑ pe la adevӑr. Dacӑ 78 Km face trenul unguresc în 2 ore ( aproximez din nou şi veţi vedea imediat în favoarea cui!), înseamnӑ cӑ într-o orӑ parcurge 39 de Km.

Întrebarea este dacӑ un om poate atinge viteza de 39 Km/h, iar rӑspunsul este NU! Recordul mondial de vitezӑ pentru om aparţine atletului Usain Bolt şi este de 9, 58 m/s, adicӑ 34,48 Km/h. Pânӑ la 39, chiar 39+ Km/h mai e mult... Melcul unguresc, adicӑ omul îmbrӑcat, ca la serbarea de la grӑdiniţӑ când se face trecerea de la grupa mijlocie la grupa mare, nici dacӑ era maratonist n-ar fi ieşit învingӑtor. La maraton se parcurg cei aproximativ 42Km în aproximativ 2 ore. Mӑ gândesc cӑ omul cu chip de melc s-a luat la întrecere cu trenul când acesta din urmӑ stӑtea pe loc, sau abia pornise din garӑ. Aşa mai merge...

Concluzia: un om nu se poate lua la întrecere cu un tren, în afara situaţiei când trenul stӑ pe loc, sau când abia se pune în mişcare.

Ei, acum patriotismul mi se revarsӑ peste tastaturӑ şi mӑ gândesc cӑ pe distanţe scurte, melcul românesc (adicӑ omul costumat în animӑluţul care parcurge într-o orӑ un metru!) ar putea, dupӑ antrenamente asidue sau prin naturalizarea jamaicanului cel mai iute de picior de pe planetӑ, sӑ fie mai vitezist decât trenul. Mai concret, trenul Sighet - Cluj-Napoca are nevoie de 7 ore şi 4 minute pentru a termina (gâfâind, dar ce mai conteazӑ) cei 223 Km. Tot ştiinţele alea surori (sunt şi ştiinţe surori, şi ţӑri surori) ne aratӑ cӑ viteza trenului românesc este de 31,85 Km/h.

Pӑi la viteza asta, e clar cӑ „melcul” nostru e mai bun decât al lor! Sӑ mӑ bucur, sau sӑ-mi fie ruşine? Autoritӑţile din Ungaria promit 80 Km/h. Ale noastre, tac melc!

Pardon, mâlc!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și