Celebra baladă a grupului Led Zeppelin a făcut obiect unei plângeri depusă în urmă cu doi ani de Michael Skidmore, administratorul succesiunii chitaristului trupei Spirit, Randy California.

Completul de judecată format din patru bărbați și patru femei, care începuseră miercuri deliberările, a apreciat că solistul trupei Robert Plant și chitaristul Jimmy Page au avut acces la bucata instrumentală din piesa „Taurus” cântată de Spirit, trupei psihedelic din anii 60, care nu a devenit niciodată celebră.

Michael Skidmore și avocații săi nu au fost totuși în măsură să demonstreze că elemente din această bucată sunt "intrinsec similare" introducerii de peste două minute din cântecul „Stairway to Heaven”. Jurații luat decizia, în unanimitate, după șapte zile de proces.

Plant și Page, care au asistat în fiecare zi la proces îmbrăcați în ținute sobre, au emis un comunicat în care mulțumesc juraților pentru "a fi întors pagina chestiunii legate de originalitatea „ Stairway to Heaven”". Într-unul din momentele procesului, Robert Plant, 67 de ani, a povestit cum s-a născut piesa „Stairway to Heaven”, înregistrată la sfârșitul anului 1970 și începutul lui 1971, la trei ani după apariția melodiei „Taurus”.

În plângerea depusă de Michael Skidmor se arăta că Led Zeppelin au furat compozițiile și altor muzicieni, citând 16 cântece care au făcut obiectul unor litigii, printre care „Whole Lotta Love” și „Babe I`m Gonna Leave You”.

Acuzarea a cerut despăgubiri în valoare de între 3,4 și 13,5 milioane de dolari, o sumă colosală în materie de procese pentru drepturi de autor muzicale. Potrivit avocatului specializat în industria spectacolului, James Sammataro, acuzarea a fost prea lacomă simțind că poate face din „Stairway” "o vacă de muls"”.

Potrivit lui James Sammataro, acest proces reprezintă pentru Led Zeppelin mai mult decât o victorie financiară o dovadă a integrității grupului și o confirmare "a statutului său de legendă a rock`n`roll-ului".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet