Potrivit paginii electronice a postului France 3, la citirea hotărârii, în sală se mai aflau doar doi dintre condamnaţi.

Condamnaţii, cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, sunt cu toţii originari din oraşul Borşa, Maramureş. Comanditarii reţelei, care au primit cele mai mari pedepse, nu s-au prezentat la tribunal, care i-a condamnat în absenţă.

La deschiderea procesului, luni, doar zece dintre cei 19 inculpaţi s-au prezentat în faţa instanţei, "doar executanţii", potrivit unuia dintre avocaţii apărării, Samira Boudiba. La enunţarea deciziei, în sală se mai aflau doar doi hoţi. Unul, condamnat la 18 luni de închisoare, a putut să părăsească sala, liber, pedeapsa pronunţată fiind acoperită de perioada de detenţie provizorie. Celălalt, condamnat la şase ani de închisoare, a fost încarcerat.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele celorlalţi condamnaţi, inclusiv ale liderilor reţelei, cunoscută sub numele "Obezu", care nu au venit în Franţa.

Tribunalul a pronunţat împotriva comanditarilor pedepse un pic mai mici decât cele cerute de către Parchet, şi anume de şapte ani, pedeapsa maxim prevăzută. În rechizitoriu, procurorul adjunct Grégory Weil afirma că vrea să "facă operaţiunile (de furt) deficitare" pentru hoţi.

Potrivit acuzaţiei, răufăcătorii acţionau în echipe, pe timpul nopţii, adesea în weekend, şi vizau, la întâmplare, sedii ale unor societăţi sau exploataţii agricole izolate, dar situate în apropierea drumurilor importante, în incinta cărora pătrundeau prin efracţie. Erau furate tractoare, excavatoare, încărcătoare sau compactoare, care erau încărcate în camioane.

Ancheta a permis stabilirea unui prejudiciu total în valoare de aproximativ opt milioane de euro.

Reţeaua a comis peste 60 de furturi, în care au fost furate 130 de utilaje, a stabilit instrucţia. Faptele au fost comise în perioada 2008-2010, în nord-estul Franţei, în special în Bourgogne, pe Valea Ronului şi în Belgia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet