România a fost reprezentată la această manifestare de Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet, comisarul pentru cultură Tibor Navracsics, ambasadorul României in Bulgaria Ion Gâlea, deputatul european Mircea Diaconu, Gheorghe Mihai Bârlea, fost director al Memorialului Sighet și Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Memorialul Sighet a fost gândit și inițiat în 1992 de președinta de la acea dată a Alianței Civice, Ana Blandiana, și realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan și o echipă de istorici, arhitecți, constructori și designeri.

În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. După ce două delegații de experți au vizitat Sighetul, Consiliul Europei a întocmit, în 1995, un studiu-raport și a luat Memorialul sub egida sa. În 1998 Consiliul Europei a inclus Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet