În comentariul respectiv, care a fost între timp retras, Karl Pachner afirma că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi "un lucru corect", a indicat Mate Paczolay, referindu-se - potrivit agenţiei de presă EFE - la poziţia şefului guvernului ungar faţă de invazia Rusiei în Ucraina, relatează Agerpres.

Ministerul ungar de Externe aşteaptă o explicaţie de la ambasadorul Austriei în legătură cu această declaraţie pe care a calificat-o drept "grosolană şi profund şocantă".

Declaraţia împotriva liderului ultranaţionalist ungar, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul Uniunii Europene, a fost virulent denunţată de Budapesta, consemnează EFE.

Viktor Orban a şantaj UE. Ungaria a fost scutită de la embargou şi a obţinut şi excluderea sancţiunilor la adresa patriarhului Kirill

"Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!", a scris Karl Pachner, care ulterior şi-a cerut scuze.

Pachner şi-a justificat furia faţă de Orban prin faptul că poziţia liderului ungar a întârziat aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

"Evident, nu doresc moartea lui Orban", a asigurat responsabilul ORF, care a spus că declaraţia sa a fost "sarcastică", dar şi "puţin gândită şi confuză", potrivit presei ungare şi austriece.

Guvernul austriac a calificat comentariul ca fiind "fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil", dar a ţinut să sublinieze că Pachner l-a făcut pe un cont privat de Facebook şi că aceasta nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a fost exceptat de la noile sancţiunii aplicate de Uniunea Europeană Rusiei. Ungaria s-a opus includerii patriarhului rus pe lista neagră prevăzută în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Bruxelles

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet