„@manuelvalls Democracy is so overrated ” („Democrația este atât de supraevaluată”) este comentariul trimis de pe contul oficial de Twitter al serialului produs de compania americană Netflix. Mesajul este însoțit o imagine a personajului principal din film, președintele american Frank Underwood (interpretat de Kevin Spacey), dotat cu o ambiție nemăsurată, dublată de o lipsă de scrupule pe măsură în dorința de a se menține la putere cu orice preț.

Aceasta a fost o reacție la faptul că, pentru a asigura adoptarea joi, în primă lectură, în Adunarea Națională, a controversatei sale reforme a dreptului muncii, Manuel Valls a anunțat marți că recurge la articolul 49-3 din Constituția Franței, care permite guvernului să-și asume răspunderea, iar dacă nu este votată o moțiune de cenzură, textul este considerat adoptat. Evident, dacă moțiunea este admisă, guvernul cade.

Criticat pentru că a scurt-circuitat parlamentul pentru a fi sigur de adoptarea acestei legi, premierul nu a ignorat provocarea celor de la Netflix și le-a trimis, la rândul lui, un mesaj tot pe Twitter.

„Dear Frank, Democracy is the worst form of Government, except for all others” („Dragă Frank, democrația este cea mai rea formă de guvernare, cu excepția tuturor celorlalte”), a postat Manuel Valls, reluând un citat celebru dintr-un discurs rostit în 1947 de Winston Churchill. Și mesajul lui are alăturat o imagine, în care fostul premier britanic apare făcând cu degetele un „V”, ca simbol al victoriei.

Socialistul Manuel Valls a apelat la prevederea constituțională menționată întrucât reforma sa în domeniul muncii este contestată inclusiv de un număr de parlamentari din propriul său partid, ceea ce punea în pericol adoptarea legii.

Folosirea alineatului 3 din articolul 49 al Constituției franceze este criticată cu regularitate pe parlamentarii francezi atunci când se află în opoziție, dar este o metodă utilizată deja de peste 80 de ori de la adoptarea Constituției celei de-a V-a Republici, în 1958, amintește AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și