La slujba de Florii adresată romano-catolicilor din întreaga lume, Papa Francisc i-a criticat pe cei care, după cum spune el, s-au spălat pe mâini de soarta refugiaţilor.

Conform tradiţiei, papa a binecuvântat ramurile de măslin si palmier, în faţa a mii de credincioşi veniţi în Piaţa Sfântul Petru să comemoreze intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de a fi crucificat.
La un moment dat, Suveranul Pontif a renunţat la discursul pregătit anterior, adresând un mesaj tuturor naţiunilor, de a nu întoarce spatele refugiaţilor, transmite Reuters.

Amintind episodul din Evanghelii, când lui Iisus i-a fost refuzată o judecată dreaptă, fiind lăsat astfel la voia mulţimii care se întorsese împotriva lui, Papa Francisc a adăugat aceste cuvinte, care nu erau scrise în discursul iniţial:

„Îmi îndrept gândurile asupra celor mulţi şi marginalizaţi, asupra celor care caută azil, asupra refugiaţilor. Sunt atât de mulţi cei care nu vor să îşi asume responsabilitatea destinului lor“.

Peste un milion de migranţi care fug din calea războiului au intrat, în 2015, în Uniunea Europeană, iar fluxul migratoriu continuă, determinând mai multe ţări, începând cu cele din coridorul balcanic până la cele din nordul Uniunii, să îşi închidă graniţele, blocând astfel mii de refugiaţi în Grecia.

Săptămâna trecută, Macedonia a trimis înapoi în Grecia 1.500 de migranţi care forţaseră frontiera. Ca urmare a înţelegerii dintre Uniunea Europeană şi Turcia, de la finele săptămânii trecute, toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, care traversează ilegal frontiera Greciei vor fi trimişi înapoi în Turcia.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea făcută de UE în legătură cu dublarea ajutorului pentru refugiaţii din Turcia, până la 6 miliarde de euro, care vor fi virate până în 2018. Cea mai mare problemă este ridicată de sursa banilor şi de lipsa dovezilor cu privire la îndeplinirea condiţiilor acordului de către Ankara.

Duminica Floriilor marchează începutul celei mai pline săptămâni din calendarul liturgic catolic. Papa Francisc are în program, marţi, ritualul de spălare a picioarelor a 12 persoane, amintind, astfel, de gestul de umilinţă a lui Iisus faţă de apostoli.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet