La slujba de Florii adresată romano-catolicilor din întreaga lume, Papa Francisc i-a criticat pe cei care, după cum spune el, s-au spălat pe mâini de soarta refugiaţilor.

Conform tradi┼úiei, papa a binecuv├óntat ramurile de m─âslin si palmier, ├«n fa┼úa a mii de credincio┼či veni┼úi ├«n Pia┼úa Sf├óntul Petru s─â comemoreze intrarea triumfal─â a lui Iisus ├«n Ierusalim, cu o s─âpt─âm├ón─â ├«nainte de a fi crucificat.
La un moment dat, Suveranul Pontif a renunţat la discursul pregătit anterior, adresând un mesaj tuturor naţiunilor, de a nu întoarce spatele refugiaţilor, transmite Reuters.

Amintind episodul din Evanghelii, când lui Iisus i-a fost refuzată o judecată dreaptă, fiind lăsat astfel la voia mulţimii care se întorsese împotriva lui, Papa Francisc a adăugat aceste cuvinte, care nu erau scrise în discursul iniţial:

ÔÇ×├Ämi ├«ndrept g├óndurile asupra celor mul┼úi ┼či marginaliza┼úi, asupra celor care caut─â azil, asupra refugia┼úilor. Sunt at├ót de mul┼úi cei care nu vor s─â ├«┼či asume responsabilitatea destinului lorÔÇť.

Peste un milion de migran┼úi care fug din calea r─âzboiului au intrat, ├«n 2015, ├«n Uniunea European─â, iar fluxul migratoriu continu─â, determin├ónd mai multe ┼ú─âri, ├«ncep├ónd cu cele din coridorul balcanic p├ón─â la cele din nordul Uniunii, s─â ├«┼či ├«nchid─â grani┼úele, bloc├ónd astfel mii de refugia┼úi ├«n Grecia.

S─âpt─âm├óna trecut─â, Macedonia a trimis ├«napoi ├«n Grecia 1.500 de migran┼úi care for┼úaser─â frontiera. Ca urmare a ├«n┼úelegerii dintre Uniunea European─â ┼či Turcia, de la finele s─âpt─âm├ónii trecute, to┼úi refugia┼úii, inclusiv sirieni, care traverseaz─â ilegal frontiera Greciei vor fi trimi┼či ├«napoi ├«n Turcia.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea f─âcut─â de UE ├«n leg─âtur─â cu dublarea ajutorului pentru refugia┼úii din Turcia, p├ón─â la 6 miliarde de euro, care vor fi virate p├ón─â ├«n 2018. Cea mai mare problem─â este ridicat─â de sursa banilor ┼či de lipsa dovezilor cu privire la ├«ndeplinirea condi┼úiilor acordului de c─âtre Ankara.

Duminica Floriilor marchează începutul celei mai pline săptămâni din calendarul liturgic catolic. Papa Francisc are în program, marţi, ritualul de spălare a picioarelor a 12 persoane, amintind, astfel, de gestul de umilinţă a lui Iisus faţă de apostoli.

Citește și

loading...