Colorate cu foi de ceapă, sfeclă sau spanac, nu sunt toxice, aşa cum se întâmplă în cazul vopselei chimice. Specialiştii atrag atenţia că un singur pliculeţ poate conţine până la 12 adiviti, care dacă trec prin coajă ajung şi în albuş.

Sfecla le colorează în roz, ceapa roşie în portocaliu, iar spanacul în verde.

Fiecare ou este înfăşurat cu atenţie, după care se fierbe timp de 20 de minute.

În Mureş, la uşa bunicii Maria, care are aproape 80 de ani, bat în aceste zile femei care vor să înveţe şi ele tehnică.

Ouăle se colorează natural şi cu vin roşu, suc de grapefruit, ceai sau cafea, foi de varză ori șofran.

Pe de altă parte, magazinele sunt pline în aceste zile de pliculeţe cu vopsea pentru ouă în culori puternice.

Colorantul poate trece uşor prin coajă şi în final este ingerat.

Luminiţa David, conferenţiar Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică: “Cei mai toxici sunt cei care au culoarea galbenă, roşie sau portocalie, ei dau hiperactivitate la copii, tulburări de somn, tulburări de nutriţie şi foarte multe alergii. Există foarte puţine studii la nivel mondial pe amestecuri de aditivi.”

Un studiu InfoCons realizat între 2015 şi 2019 pe 59 de astfel de produse arată că aproape jumătate dintre acestea au în prezent 32 de aditivi, faţă de 10 acum 4 ani şi 22 anul trecut.

Citește și