Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maxim 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km.

In baza unor estimari generale, se apreciaza ca aproximativ doua milioane de persoane din Romania si Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor acordului, care va acoperi 662 de localitati din Ucraina, din regiunile Transcarpatia, Ivano-Frankivsk, Odesa si Cernauti.

“Acordul privind micul trafic de frontiera care a fost semnat in 2 octombrie 2014 la Kiev se afla in prezent in stadiul final al ratificarii. In genere, partile romana si ucraineana au efectuat toate procedurile interne, formalitatile ratificarii”, a declarat consulul general al Romaniei la Cernauti, citat de Unian.

“In prezent, noi prin canale diplomatice lamurim restul caracteristicilor tehnice pentru ca acordul sa poata intra in vigoare deja peste cateva zile, saptamani”, a adaugat Eleonora Moldovan.

Acordul privind micul trafic de frontiera semnat intre guvernele Ucrainei si Romaniei ar putea sa intre in vigoare la 14 mai 2015, a indicat, in acelasi timp, portalul Vidido, citand un comunicat al administratiei regionale Transcarpatia. Dar nu exista deocamdata o confirmare oficiala in acest sens, potrivit Tocpress.

Premierul Romaniei, Victor Ponta, si omologul sau ucrainean Arseni Iateniuk au semnat la Kiev un acord privind micul trafic de frontiera in octombrie 2014.

In luna martie a acestui an, presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat dupa intalnirea avuta la Kiev cu seful statului roman, Klaus Iohannis, ca a inregistrat cu partea romana un progres semnificativ in ceea ce priveste micul trafic transfrontalier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și