„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit marți seară după o boală lungă și grea”, a transmis spitalul într-un scurt comunicat.

Regretatul politician a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimele decenii, care l-au determinat să oprească călătoriile internaționale în 2015.

Gorbaciov a fost liderul URSS din 1985 până la dizolvarea acestuia în 1991. În timpul mandatului său, el a implementat reforme pro-democratice semnificative, în special „glasnost”, care a permis mai multă libertate de exprimare a presei și „perestroika”, descentralizând economia tarii. În 1990, Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.

Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control. Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.

Reuters scrie că mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de viață a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și