Mii de oameni au mărșăluit duminică în centrul Kievului pentru a aniversa un an de la triumful revoluției de pe EuroMaidan și de la plecarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, informează EFE.

Așa-numitul "Marș al demnității" a parcurs principalele zone unde au avut loc proteste acum un an și s-a încheiat în Piața Independenței, EuroMaidanul, unde a fost lansat un apel la pace, umbrit de atentatul comis duminică în orașul Harkov, aflat în estul separatist al țării, dar aflat sub controlul Kievului.

Președintele Petro Poroșenko s-a aflat în fruntea marșului, însoțit de membri ai guvernului și de circa 10 lideri europeni, printre care președintele Germaniei, Joachim Gauck, și președintele Consiliului European, Donald Tusk. La marș au participat și lideri ai unor țări din estul Europei, din statele baltice și din țări ex-sovietice, care împărtășesc cu Ucraina teama față de vecinul rus: președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite; al Poloniei, Bronislaw Komorowski; al Republicii Moldova, Nicolae Timofti; al Georgiei, Gheorghi Margvelașvili, și al Slovaciei, Andrej Kiska.

Înarmați cu numeroase steaguri și pancarte, manifestanții au mărșăluit și au strigat sloganuri precum "Glorie Ucrainei" sau "Ucraina este Europa", în timp ce de pe scena amplasată în Piața Independenței răsunau imnul național al Ucrainei și "Oda bucuriei", imnul Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și